x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Externe HAMAS a declarat încetarea focului 24 de ore, după ce a încălcat iniţiativa similară a Israelului

HAMAS a declarat încetarea focului 24 de ore, după ce a încălcat iniţiativa similară a Israelului

27 Iul 2014   •   14:10
HAMAS a declarat încetarea focului 24 de ore, după ce a încălcat iniţiativa similară a Israelului
Sursa foto: MOHAMMED SABER/EPA

Gruparea militanților palestinieni Hamas a anunțat încetarea focului pentru 24 de ore, la scurt timp după ce Israelul renunțase la propriul armistițiu din cauza tirului neîncetat de rachete, dinspre Gaza - informează BBC.

Încetarea focului dinspre Hamas a intrat în vigoare duminică la ora 14.

"Ca pregătire pentru incheierea Ramadanului, ca răspuns la medierea ONU şi de asemenea ţinând cont de condiţiile în care trăieşte poporul nostru, am căzut de acord cu toate facţiunile palestiniene să declarăm încetarea focului din motive umanitare pentru 24 de ore, începând de duminică ora 14", a anunţat Sami Abu Zahri, purtătorul de cuvânt al Hamas, citat de BBC.

Sâmbătă seară, guvernul israelian reunit în şedinţă de criză a acceptat cererea ONU de încetare a focului pentru 24 de ore în Gaza. Hamas a lansat, însă, cel puţin 20 de rachete în timpul nopţii şi dimineaţa, astfel că armata israeliană a anunţat reluarea acţiunilor militare.

Corespondenţii de presă din Gaza spun că în mai multe districte ale Fâşiei se aud explozii, odată cu reluarea loviturilor aeriene din partea Israelului. Martori palestinieni au spus că zone de la est de Gaza City au fost puternic bombardate.

Opt palestinieni au fost ucişi numai duminică, după ce Israelul a reluat operaţiunile, au anunţat serviciile medicale din Gaza.

Într-un comunicat care confirmă reluarea ofensivei militare israeliene, premierul Benjamin Netanyahu a acuzat duminică din nou mişcarea Hamas, care controlează Fâşia Gaza, că este responsabilă de pierderile de vieţi omeneşti, pentru că foloseşte în "mod cinic locuitori din Gaza ca scuturi umane".

"Armata israeliană vizează centrele teroriste, însă - dacă locuitorii sunt loviţi în mod neintenţionat - Hamas poartă responsabilitatea, pentru că a refuzat din nou un armistiţiu umanitar pe care Israelul l-a acceptat", afirmase Netanyahu.


×
Subiecte în articol: razboi gaza incetarea focului hamas Israel