x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Externe Hariri Asasinat - “Reţea criminală”

Hariri Asasinat - “Reţea criminală”

de Anca Aldea    |    29 Mar 2008   •   00:00
Hariri Asasinat - “Reţea criminală”

Fostul prim-ministru libanez Rafiq Hariri a fost ucis de “o reţea criminală”. Aceasta este concluzia anchetei care a vizat asasinarea ex-premierului.

Fostul prim-ministru libanez Rafiq Hariri a fost ucis de “o reţea criminală”. Aceasta este concluzia anchetei care a vizat asasinarea ex-premierului.

 

 

Comisia specială a ONU care a anchetat atentatul cu maşină-capcană din 14 februarie 2005, de la Beirut, care l-a vizat pe fostul şef al guvernului libanez Rafiq Hariri, a dat ieri publicităţii concluziile investigatorilor. Atacul în care şi-au pierdut viaţa 23 de persoane, între care şi Hariri, a fost comis de “o reţea criminală”, care a rămas operaţională şi după moartea fostului premier şi care a organizat şi alte atentate în Liban, se arată în raportul ONU. Invocând preocupări pentru securitate, anchetatorii nu au dezvăluit numele membrilor acestei grupări, dar au declarat că informaţiile obţinute până acum provin din analizarea “probelor deţinute”.

 

 

ALTE DOVEZI. Într-un raport al Consiliului de Securitate al ONU publicat ieri, se mai arată că Hariri (personaj care devenise incomod atât pentru conducerea de la Damasc, cât şi pentru cea de la Beirut) era supravegheat de aceşti criminali de mai multă vreme. “Prioritatea în viitor a Comisiei (de anchetă – n.r.) constă în strângerea dovezilor suplimentare în ceea ce priveşte această reţea şi a legăturilor sale cu celelalte atentate”, se mai scrie în document. Numele celor vinovaţi de uciderea lui Hariri vor fi însă date publicităţii “după ce vor fi strânse suficiente dovezi” care să-i inculpe pe asasini, au promis anchetatorii.

 

 

Creată în februarie 2005, după asasinarea lui Hariri, comisia specială de anchetă a ONU a fost mandatată de Consiliul de Securitate şi pentru a ajuta guvernul de la Beirut la  investigarea unui număr de alte 20 de atentate comise în Liban în 2004, împotriva unor personalităţi politice antisiriene. Potrivit unei anchete anterioare, serviciile secrete din Siria şi Liban au avut un rol în atentat, dar Damascul a negat orice implicare. Experţii unei comisii independente a ONU anunţaseră, în octombrie 2005, că un asasinat de o asemenea amploare nu putea fi organizat fără implicarea serviciilor secrete sau fără ca acestea să aibă măcar o bănuială.

×
Subiecte în articol: externe hariri