x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Externe Hodorkovski îl ia peste picior pe Putin

Hodorkovski îl ia peste picior pe Putin

de Sînziana Stancu    |    01 Noi 2010   •   00:00

Fostul magnat rus Mihail Hodorkovski, acuzat de Kremlin că a furat sute de milioane de tone de petrol îl ironizează pe premierul rus.

Mihail Hodorkovski, fostul preşedinte al companiei Yukos, care a fost trimis în închisoare în 2003, fiind condamnat la 8 ani de detenţie pentru evaziune fiscală şi înşelăciune, este judecat acum pentru furtul a sute de milioane de tone de petrol.
Sătul deja de toate acuzaţiile orchestrate, în opinia lui, de puterea de la Kremlin, care s-a răzbunat pe aşa-numiţii "oligarhi" care au acaparat cele mai importante obiective ale privatizărilor din Rusia, Hodorkovski l-a luat peste picior pe actualul premier Vladimir Putin, fost preşedinte, spunând că dacă el ar fi deturnat o astfel de cantitate de petrol, regimul condus de Vladimir Putin şi-ar fi dat seama, relatează AFP.

Hodorkovski aşteaptă verdictul în cazul presupusului furt a 218 milioane de tone de petrol în perioada 1998-2003.
"În perioada în care, conform procurorilor, am fi furat petrolul, Putin a fost iniţial prim-ministru (1999-2000), iar apoi preşedinte (2000-2008)", a ţinut să precizeze Hodorkovski."Aş vrea să ştiu dacă este realist să nu îşi fi dat seama de dispariţia a 20 la sută din producţia de petrol a Rusiei", a continuat el. Avocaţii lui Hodorkovski şi ai fostului său asociat Platon Lebedev au cerut audierea premierului Vladimir Putin în acest proces, dar solicitarea lor a fost respinsă, procurorii cerând în schimb 14 ani de detenţie pentru Hodorkovski şi Lebedev. AFP reaminteşte că Iukos a fost denunţat de liberalii ruşi ca fiind o operaţiune comandată de Kremlin pentru restabilirea controlului statului asupra activelor petroliere şi pentru că Hodorkovski ar fi avut ambiţii politice.

×
Subiecte în articol: externe