x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Externe Hodorkovski, vinovat, cum “anticipase” şi Putin

Hodorkovski, vinovat, cum “anticipase” şi Putin

de Sînziana Stancu    |    27 Dec 2010   •   22:05

Mihail Hodorkovski, care ispăşeşte deja o pedeapsă de 8 ani de închisoare începând din 2003, fiind acuzat de evaziune fiscală şi  fraudă,  a fost găsit vinovat acum, într-un al doilea proces, de deturnare de fonduri provenite din firma sa, Yukos, informează Daily Mail. Hodorkovski şi partenerul său de afaceri, Platon Lebedev,  de asemenea arestat, susţin că judecarea lor pentru aceste presupuse delicte este o comandă politică de la Kremlin,  dată de fostul preşedinte rus, actual premier, Vladimir Putin.  Hodorkovski ar fi urmat să iasă din închisoare anul viitor, însă în urma noii condamnări va mai petrece câţiva ani în detenţie.

JUDECATI CU SPECTACOL

Fostul patron al Yukos, în vârstă de 47 de ani, şi partenerul său de afaceri au fost aduşi în cătuşe, în faţa instanţei din Moscova, luni, pentru a-şi primi sentinţa. Din boxa acuzaţilor securizată cu geamuri de sticlă, Hodorkovski, care, înainte de arestarea sa era cel mai bogat om din Rusia, şi-a salutat părinţii veniţi şi ei în sala de judecată, în timp ce sala “sclipea” de blitz-urile aparatelor de fotografiat ale reporterilor şi de luminile camerelor de filmare. Afară, câteva sute de susţinători ai celor doi acuzaţi demonstrau scandând “Libertate!” şi “Trimiteţi-l pe Putin în închisoare!”. O parte dintre susţinători a fost arestată de către poliţie, imediat după ce se strigase sloganul cu arestarea actualui premier rus.

STAT BOLNAV

Hodorkovski susţine că un stat care îşi distruge cele mai bune companii şi se bazează numai pe birocraţie şi servicii speciale este un stat bolnav. El a negat toate acuzaţiile care i s-au adus, spunând că sunt “o mizerie”. O serie de critici care sunt de partea lui Hodorkovski afirmă că fostul megnat rus al petrolului va fi ţinut în închisoare timp mai îndelungat, pentru că actuala putere de la Kremlin vrea să-l pedepsească astfel că ar fi finanţat opoziţia când Putin era preşedinte. În recentul dialog cu poporul, din care Putin şi-a făcut un fel de ritual de sfârşit de an, la o întrebare legată de eventuala eliberare a fostului magnat rus, premierul a răspuns cu subînţeles : “Un hoţ trebuie să stea în închisoare”.

Şi avocaţii lui Hodorkovski au declarat presei că sentinţa pe care el şi Lebedev au primit-o astăzi (luni, n.r.) a fost rezultatul “presiunii ofiociale”. “Dacă justiţia ar fi fost liberă şi independentă când a pronunţat verdictul, acesta ar fi fost unul de achitare” a inculpaţilor. O activistă pentru drepturile omului din Rusia, Liudmila Alexeieva, a declarat că “se aştepta la un asemenea verdict”, dar că nu este de acord cu acesta şi că “judecătorul care ar fi avut curajul să pronunţe o sentinţă de achitare, ar fi trebuit să fie un adevărat erou”.

×