x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Externe Hoţii români în costume scumpe

Hoţii români în costume scumpe

de Andrei Badin    |    27 Mai 2008   •   00:00

O nouă specie de infractori în Germania
O nouă specie de infractori români ia cu asalt Germania: hoţii români îmbrăcaţi în costume scumpe. Infractorii români au ajuns celebri în Germania la începutul anilor ’90, atunci cînd spărgeau băncile. După cîţiva ani, bandele de hoţi profesionişti despre care nemţii spuneau că ar avea legături cu fosta Securitate au dispărut ca prin minune.



O nouă specie de infractori în Germania
O nouă specie de infractori români ia cu asalt Germania: hoţii români îmbrăcaţi în costume scumpe. Infractorii români au ajuns celebri în Germania la începutul anilor ’90, atunci cînd spărgeau băncile. După cîţiva ani, bandele de hoţi profesionişti despre care nemţii spuneau că ar avea legături cu fosta Securitate au dispărut ca prin minune.

Ziarul Koelnische Rundschau scrie că "pe străzile comerciale ale oraşului Köln umblă un nou tip de tîlhari din România, mai greu de deosebit de clienţii normali prin faptul că sînt bine îmbrăcaţi şi îngrijiţi, poliţia îndemnînd din acest motiv la vigilenţă maximă". Strada comercială Hohe Strasse, staţiile de metrou arhipline şi centrele comerciale unde oamenii îşi lasă neglijenţi genţile prin cabinele de schimb sau rucsacurile în care borsetele cu bani sînt puse în buzunarul extern reprezintă pentru hoţii din România tot atîtea ocazii de a se căpătui, mai spune ziarul din Köln.

PROFESIONIŞTI. "Momentan, poliţiştii conduşi de inspectorul-şef Guenther Korn au de-a face cu nişte tîlhari profesionişti, care merg la furat în haine de lux. Bărbaţii respectivi, spune el, arată ca nişte cetăţeni onorabili, îngrijiţi şi bine îmbrăcaţi, ceea ce îi face greu de deosebit de clienţii normali", mai scrie Koelnische Rundschau. Respectivii se ocupă la Köln cu aşa-numitul "shopping prin magazine". În momentul în care nu găsesc nici o victimă într-un magazin, trec la altul. Printre locurile preferate pentru furat se numără în special zona magazinelor de haine, frecventate de tineret.

MODUL DE ACŢIUNE. "Grupurile de tîlhari din România vin la Köln de regulă cu un scop precis, în timp ce alţii explorează zona de la Dortmund sau Essen, prin Dusseldorf, pînă la Köln. Ei rezervă printr-un card de credit o cameră la un hotel din Köln şi apar acolo ca nişte oameni de afaceri serioşi, activitatea cea mai intensă înregistrîndu-se cu ocazia carnavalului de la Köln. Actualmente, poliţia cercetează dacă nu cumva respectivii tîlhari profesionişti au deja dosare penale la Londra, Atena, München sau Berlin", se mai scrie în Koelnische Rundschau.

ŢINTA: CHINEZII. Printre victimele preferate, scrie ziarul german, se află la început de an turiştii din Orientul Îndepărtat. Dat fiind că în China furtul din buzunar nu este ceva răspîndit, turiştii chinezi sînt foarte naivi şi poartă codurile PIN ale cardurilor lor de credit în rucsac, ceea ce reprezintă o pomană curată pentru tîlhari, mai ales că turiştii chinezi nu se duc la poliţie să reclame, din ruşine. "Poliţia recomandă din acest motiv vigilenţă maximă şi punerea în siguranţă a lucrurilor de valoare, mai ales carduri de credit şi bani", avertizează ziarul german.
 

Infractorii români, în top

Conform statisticilor oficiale, infractorii români au reuşit să cucerească Europa. Alături de albanezi se află în topul infracţionalităţii din Spania şi Italia. Acum, probleme cu ei apar şi în Germania Federală. În această ţară există în memoria colectivă a germanilor aventurile bandelor de infractori de la începutul anilor ’90. Erau consideraţi hoţi profesionişti. Furau din bănci seifurile cu totul. Se spunea că făceau parte din fostele trupele ale Securităţii. Nimeni nu a putut vreodată să probeze o astfel de acuzaţie. După cîţiva ani, au dispărut ca prin minune.

×
Subiecte în articol: externe romani köln k