x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Externe În Kosovo bate vântul independenţei

În Kosovo bate vântul independenţei

de Sînziana Stancu    |    31 Ian 2008   •   00:00


Provincia sârbă Kosovo îşi va proclama unilateral independenţa de Serbia, la o săptămână după scrutinului din 3 februarie, în cazul în care candidatul naţionalist va câştiga scrutinul.


Provincia sârbă Kosovo îşi va proclama unilateral independenţa de Serbia, la o săptămână după scrutinului din 3 februarie, în cazul în care candidatul naţionalist va câştiga scrutinul.

 „În cazul în care câştigă Tomislav Nikolici, este 9 sau 10”, data la care va fi proclamată indepenedena, a declarat o sursă sub protecţia anonimatului, citată de Reuters. Dacă va ieşi învingător candidatul proocidental, Boris Tadici, independenţa provinciei sârbe ar putea fi declarată la sfârşitul săptămânii imediat următoare sau, cel mai târziu, până la încheierea întâlnirii miniştrilor europeni de externe, din 18 februarie, a declarat aceeaşi sursă. Oricum, o eventuală declaraţie unilaterală de independenţă din partea albanezilor majoritari în provincie (90% din populaţie), are sprijinul Occidentului. Acesta “face presiuni pentru luna februarie” a mai precizat sursa.

SUBMINARE. Cu toate acestea, o parte din cele 27 de ţări ale Uniunii Europene ar vrea ca data declarării independenţei să fie amânată până la sfârşitul lunii februarie sau chiar începutul lunii martie, dacă Tadici va câştiga alegerile din Serbia. Totodată, o eventuală victorie a lui Nicolici ar compromite cererile de amânare a independenţei Kosovo, din cauza faptului că numele său şi partidul din care face parte au legătură cu războaiele din anii  90, din fostul spaţiu diplomatic, afirmă aceeaşi diplomaţi occidentali. Unul dintre ei a declarat: “Să vă aşteptaţi, în cazul în care Nikolici câştigă, procesul să fie accelerat”. Până atunci însă, Statele Unite şi marile cancelarii europene încearcă să “coordoneze” declaraţia de independenţă a majorităţii albaneze din provincie, după doi ani de negocieri cu Serbia, care au eşuat în decembrie, anul trecut. La rândul său, Uniunea Europeană se pregăteşte să mobilizeze 1.800 de poliţişti într-o misiune care o va înlocui pe cea a Naţiunilor Unite.

 


ÎNGRIJORATå. Dintre ţările care au intrat prin ultima extindere a UE, Bulgaria pare a fi cea mai îngrijorată de soarta Balcanilor, iar ieri, la o reuniune a consiliul guvernamental de securitate, a insistat pentru o “perspectivă europeană” în ceea ce priveşte Serbia. “Orice s-ar întâmpla în politica internă a Serbiei, orice s-ar întâmpla cu Kosovo, este important pentru noi ca Serbia să progreseze şi să devină într-o zi membră a Uniunii Europene”, a declarat ministrul de externe, Ivailo Kalfin, la conferinţa de presă, la sfârşitul reuniunii. Kalfin a precizat că Bulgaria este “una dintre puţinele ţări care reuşesc să întreţină un dialog destul de bun şi relaţii de încredere cu autorităţile din Serbia şi Kosovo”, iar premierul Serghei Stanişev a reamintit că “Bulgaria este situată la 45 de kilometri de Kosovo, are o frontieră de 350 de kilometri comună cu Serbia, ţară prin care trec mărfuri şi pasageri bulgari înspre şi dinspre ţări din Uniunea Europeană. “Cazul Kosovo înseamnă un lucru pentru Portugalia, Danemarca sau Olanda, din punct de vedere pur geografic, şi un alt lucru pentru Bulgaria, care a suferit cel mai mult din cauza embargoului (...) şi a războaielor de după destrămarea Iugoslaviei”, a adăugat Stanişev.

 

FĂRĂ SPRIJIN. Pe de altă parte, premierul sârb, Vojislav Koştuniţa, i-a dat o lovitură lui Tadici, anunţând că refuză să-i acorde sprijin în cel de-al doilea tur de scrutin, pentru că i-a respins propunerea de extindere a acordului de coaliţie. Sprijinul lui Koştuniţa era considerat ca fiind esenţial pentru Tadici, pentru a-şi spori şansele unei victorii într-un scrutin foarte strâns. “În acelaşi timp, vreau să spun clar că nu îl sprijinim nici pe candidatul partidului radical”, ultranaţionalistul prorus Tomislav Nikolici, a mai precizat Koştuniţa. El îi ceruse preşedintelui, în schimbul acordării sprijinului în alegeri, să renunţe la semnarea Acordului de Asociere şi Stabilizare cu Uninea Europeană, dacă aceasta va trimite în kosovo o misiune de coordonare a independenţei provinciei sârbe.
   
 

×
Subiecte în articol: externe kosovo serbia