x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Externe Imaginea demenţei - Testamentul video al asasinului din Virginia

Imaginea demenţei - Testamentul video al asasinului din Virginia

de Anca Aldea    |    20 Apr 2007   •   00:00
Imaginea demenţei - Testamentul video al asasinului din Virginia

Între două atacuri armate, sud-coreeanul care a ucis 32 de persoane a trimis la NBC un testament în imagini.

Testamentul video al asasinului din Virginia

şocată de moartea studenţilor şi profesorilor de la Universitatea de Tehnologie din Virginia, unde un psihopat cu acte a ucis 32 de oameni înainte de a se sinucide, America a avut ieri parte de o altă surpriză macabră. Autorul celui mai sângeros atac în masă din Statele Unite s-a întors din morţi cu un mesaj.

"Aţi avut un miliard de şanse şi modalităţi să evitaţi ziua de astăzi (luni – n.r.). Dar voi aţi decis să îmi vărsaţi sângele. M-aţi forţat să intru în colţ şi mi-aţi dat o singură alternativă. Decizia a fost a voastră. Acum voi sunteţi cei care aveţi sânge pe mâinile voastre, sânge care nu se va curăţa niciodată."

Aceste cuvinte fac parte dintr-un mesaj audio-video şi mai multe mărturii scrise pe un DVD trimis de Cho Seung-Hui postului de televiziune NBC, singura instituţie media care deţine această mărturie sinistră.

PAUZA. Jurnaliştii au primit miercuri, într-un colet poştal, mai multe fotografii în care Cho manevrează cu dexteritate un pistol, un cuţit şi un ciocan, precum şi o înregistrare video în care tânărul sud-coreean în vârstă de 23 de ani îşi mărturiseşte faptele. Coletul – susţin anchetatorii – a fost trimis în timpul asasinatului. Mai precis în cele două ore scurse de la primele împuşcături, în căminul univer- sităţii, unde două persoane şi-au pierdut viaţa, până la momentul în care asasinul a ajuns în clădirea cu sălile de curs, unde a ucis cu sânge rece 30 de studenţi şi profesori înainte de a se sinucide. idoli şi motivaŢie. În testamentul său, Cho, îmbrăcat în stil de luptător, cu pantaloni şi vestă de camuflaj, se descrie ca un protector al celor slabi şi îşi exprimă admiraţia pentru un masacru similar ca motivaţie, care a avut loc acum patru ani, la Liceul Columbine din Colorado, unde 12 tineri au fost ucişi de doi nebuni.

"Mi-aţi devastat inima, mi-aţi violat sufletul şi mi-aţi ars conştiinţa. Credeaţi că aveaţi de-a face cu un băiat patetic. Datorită vouă mor ca Iisus Hristos pentru a inspira generaţii de oameni slabi şi fără apărare", spune Cho, pe casetă, fără însă a dezvălui identitatea celor acuzaţi. "Atunci când a sosit timpul, am făcut-o. Am fost nevoit să o fac", completează băiatul cu dinţii încleştaţi şi privirea fixă şi ameninţătoare. Imaginile video conţin şi o fotografie a două pistoale, probabil cele folosite în timpul celor două serii de împuşcături din cămin şi din clădirea cu sălile de curs de pe care a încercat să şteargă seriile de identificare, o imagine în care Cho are arma îndreptată spre obiectivul camerei de filmat, o alta în care băiatul manevrează cu uşurinţă un ciocan în aer, aproape de tâmplă, şi un cuţit pe care şi-l ţine la beregată. "Mercedesul nu v-a fost de ajuns, răsfăţaţilor! Lanţurile de aur nu v-au fost de ajuns, snobilor! Conturile bancare nu v-au fost de ajuns! Votca şi coniacul nu v-au fost de-ajuns! Toate orgiile nu au fost suficiente! Toate acestea nu v-au fost de ajuns pentru a vă satisface nevoile hedoniste! Aţi avut totul", susţine revoltat Cho, care devenise cunoscut în campus din cauza comportamentului bizar.

OLDBOY. Una dintre fotografiile ataşate testamentului, scrie New York Times, seamănă izbitor cu o scenă dintr-un film artistic sud-coreean premiat la Cannes, în 2004. În "Oldboy", protagonistul este un om de afaceri obişnuit, care, după ce este aruncat în puşcărie, încearcă să se răzbune printr-o serie de acte nebuneşti, sângeroase, gesturi demente, furii, căutând răspunsuri la neliniştile sale.

PSEUDOMARTIRUL
"Datorită vouă mor ca Iisus pentru a inspira generaţii de oameni slabi şi fără apărare"
asasinul Cho Seung-Hui
ACUZE
"Aţi decis să îmi vărsaţi sângele! Voi sunteţi cei care aveţi sânge pe mâinile voastre"
asasinul Cho Seung-Hui

BOLNAV şI PERICULOS
Cho Seung-Hui a fost catalogat drept bolnav mintal de o instanţă specializată din Virginia, care a apreciat că acesta reprezintă "un pericol iminent" pentru propria persoană şi pentru ceilalţi, iar poliţia Universităţii Virginia primise plângeri despre comportamentul acestuia, relatează CNN, citat de Mediafax. Documentul îl descrie pe Cho drept "un bolnav mintal care are nevoie de spitalizare şi prezintă un pericol iminent atât pentru propria persoană, cât şi pentru ceilalţi, fiind atât de grav bolnav, încât este incapabil să aibă grijă de propria persoană". În plus, el a urmat un tratament la un centru de îngrijire a sănătăţii psihice în decembrie 2005. (Irina Cristea)

PANICĂ ÎN şCOLI
Activităţile şcolilor şi universităţilor din SUA au fost perturbate zilele trecute de mai multe ameninţări cu bombă. Poliţia a încercuit un imobil din incinta campusului Universităţii Virginia Tech, ca urmare a unei alerte cu bombă falsă. La San Francisco, studenţii au fost evacuaţi din Colegiul Juridic Hastings după ce o persoană a descoperit o ameninţare pe internet. Alte şcoli şi universităţi la care s-au luat măsuri de securitate urmate de evacuarea studenţilor au fost: un liceu şi o şcoală gimnazială din Columbia, Liceul Vista Murrieta, situat la 80 de kilometri sud de Los Angeles, Universitatea de Stat din San Diego şi trei şcoli din Denver. (G.D.R.)

COMEMORARE
O ceremonie de comemorare a profesorului Liviu Librescu a avut loc la New York, unde trupul său a fost depus pentru scurtă vreme, înainte de a ajunge în Israel. La emoţionantul moment, care a avut loc la Capela "Shomrei Hachomos" din Brooklyn, au participat zeci de membri ai comunităţii de evrei, se arată într-o corespondenţă din New York, postată pe site-ul Hothews.ro. Liviu Librescu a fost amintit pentru meritele sale ca profesor eminent, dar şi ca salvator a zeci de studenţi cărora le-a cerut să sară pe geam în timp ce el a blocat uşa pentru a-l împiedica pe asasin să intre în sală. Unu dintre participanţii la ceremonia din Brooklyn, Michael Lamont, a declarat pentru Hotnews.ro că a venit să se roage pentru "acest om bun", căci "indiferent de religia lui, el va ajunge direct în Paradis". (I.C.)
EPA/ROMPRES
NEBUN CU ACTE. Macabrele fotografii şi înregistrări video primite de postul NBC arată întregii lumi starea de nebunie la care ajunsese autorul crimelor din Virginia
×
Subiecte în articol: externe virginia