x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Externe Imagini din satelit transmit nivel ridicat de activitate nucleară în Coreea de Nord

Imagini din satelit transmit nivel ridicat de activitate nucleară în Coreea de Nord

de Redacția Jurnalul    |    02 Apr 2023   •   18:40
Imagini din satelit transmit nivel ridicat de activitate nucleară în Coreea de Nord
Sursa foto: Hepta

Un nivel ridicat de activitate a fost detectat cu ajutorul imaginilor prin satelit la principalul complex nuclear al Coreei de Nord, potrivit ONG-uui 38 North-United.

Reactorul de 5 MWe continuă să funcționeze, iar construcția unei clădiri de sprijin suplimentar în jurul Reactorului Experimental de Apă Ușoară (ELWR) a început. Mai mult, au fost detectate descărcări de apă care ar putea fi asociate cu testarea sistemului de răcire al ELWR. Aceasta nu este prima dată când au fost observate descărcări de apă provenind de la ELWR în ultimii câțiva ani, dar poate indica faptul că reactorul este aproape de finalizare, potrivit www.38north.org/

În plus, a început o nouă construcție în jurul zonei Uzinei de îmbogățire a uraniului (UEP), probabil menită să extindă capacitățile de conversie a uraniului. Împreună, aceste evoluții par să reflecte directiva recentă a lui Kim Jong Un de a crește producția de material fisionabil a țării pentru a-și extinde arsenalul de arme nucleare.

Imaginile din satelit, din 17 martie 2023, au dezvăluit fundația unei noi clădiri care măsoară aproximativ 42 de metri pe 15 metri. Fundația pare să aibă aproximativ 20 de camere la etajul de bază. Având în vedere locația sa, această clădire va îndeplini probabil o funcție administrativă, cum ar fi găzduirea personalului suplimentar necesar pentru operarea reactorului sau furnizarea de spații de cercetare și inginerie.

Construcția clădirii a început în februarie într-un spațiu folosit anterior ca zonă de amenajare a materialelor de construcție și este a doua clădire administrativă nouă care a fost construită în apropierea clădirii de inginerie - prima a fost finalizată în decembrie 2022.

Împreună, noua construcție și această recentă descărcare de apă par să sugereze că ELWR se apropie de o tranziție la starea operațională.

Reactorul de 5 MWe funcționează din iulie 2021. Pe baza campaniilor de iradiere din 2003-2007 și 2013-2018, probabil că se apropie de punctul de descărcare a combustibilului uzat și realimentare. Cu toate acestea, se pare că există noi lucrări de construcție în curs de desfășurare la clădirea de depozitare a combustibilului uzat a reactorului, care ar putea împiedica o descărcare de combustibil pe termen scurt.

×
Subiecte în articol: activitate nucleara coreea de nord