x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Externe Imensul marş al tăcerii

Imensul marş al tăcerii

de Sînziana Stancu    |    18 Iun 2009   •   00:00
Imensul marş al tăcerii
Sursa foto: /Captură YouTube

Străzile din Teheran s-au umplut miercuri seara cu peste 100.000 de demonstranţi, care, printr-un marş al tăcerii, au protestat faţă de realegerea preşedintelui Mahmud Ahmadinejad.



Tineri, bătrâni şi chiar copii au mers prin centrul Teheranului până în Piaţa Vali Asr, protestând în tăcere faţă de "fraudele ruşinoase" comise în scrutinul de vinerea trecută, prin care preşedintele Mahmud Ahmadinejad a fost reales, scrie The Times. Contracandidatul conservatorului Ahmadinejad, reformatorul Mir Hussein Musavi, şi-a mobilizat simpatizanţii printr-un mesaj postat pe site-ul său, ca răspuns la declaraţia Ayatollahului Ali Khamenei, "Liderul Suprem al Iranului", prin care i-a transmis fostului prim-ministru iranian să îşi urmărească obiectivele prin intermediul sistemului electoral, şi nu în stradă. Khamenei a mai cerut Gărzii Revoluţionare să îi determine pe internauţi şi bloggeri să scoată de pe web materialele de propagandă ce "crează tensiuni".

PROTEST CU BALONUL ROTUND
Totuşi, nemulţumirile iranienilor care s-au săturat de un regim conservator, închistat şi doresc o deschidere a ţării către lumea occidentală şi mai multe libertăţi personale, s-au manifestat şi în afara ţării. De pildă, cinci fotbalişti iranieni care au jucat la Seul, cu Coreea de Sud, au purtat pe braţ, în prima repriză, banderole verzi, pe care le-au scos însă în cea de-a doua repriză. Aceleaşi banderole verzi le poartă legate de braţ şi susţinătorii lui Musavi, la toate demonstraţiile din Teheran, împreună cu pancarte prin care îl acuză pe Ahmadinejad că "a furat" votul poporului iranian.

CĂTRE NOI ALEGERI
Musavi nu a participat la marşul de miercuri seara, considerat "ilegal" de către autorităţile de la Teheran. Protestele masive ale opoziţiei perdante au început imediat după comunicarea rezultatelor alegerilor prezidenţiale. Protestele s-au soldat cu sute de arestări ale manifestanţilor opoziţiei, cu  ciocniri vilente între poliţie şi manifestanţi, cu incendieri de vehicule şi vitrine sparte. Acestea sunt cele mai mari proteste după cele studenţeşti din 1979. Ahmadinejad a câştigat alegerile cu aproximativ 63% din sufragii, în timp ce Musavi a obţinut doar 34% din voturi. Musavi doreşte anularea alegerilor, susţinând că au fost fraudate masiv, şi organizarea "unui nou scrutin prezidenţial, în care să nu se repete fraudele ruşinoase, ca în primul".

×
Subiecte în articol: externe