Austria intră pe lista ţărilor criticate dur pentru politica faţă de imigramnţi. Criticile vin dinspre Turcia, ţară al cărei ambasador la Viena a provocat tensiuni diplomatice în urma unor declaraţii considerate inacceptabile de către autorităţile austriece.
"Atunci când turcii cer o locuinţă la Viena, sunt trimişi întotdeauna în aceleaşi cartiere. Ei sunt acuzaţi, în acelaşi timp, că creează ghetouri", a declarat ambasadorul Kadri Ecved Tezcan, pentru cotidianul austriac Die Presse. "Ar trebui să învăţaţi să trăiţi împreună cu alţii", le-a spus diplomatul turc austriecilor. "Care este problema Austriei?", a adăugat el. "Dacă aş fi fost secretarul ONU, OSCE sau OPEP, nu aş rămâne aici", a precizat ambasadorul, referindu-se la numeroasele organizaţii internaţionale cu sediul în capitala austriacă.
Un purtător de cuvânt al Ministerului austriac al Afacerilor Externe, Michael Spindelegger, a anunţat că Tezcan va fi convocat la minister, iar ambasadorul Austriei la Ankara a cerut să fie primit la Ministerul turc al Afacerilor Externe.
De asemenea, ministrul austriac al Afacerilor Externe urmează să aibă, miercuri, o convorbire telefonică cu omologul său turc, Ahmet Davutoglu.
Vicecancelarul austriac, Josef Proell, a criticat dur declaraţiile ambasadorului turc.
"Este absolut nepotrivit şi inacceptabil ca un diplomat să facă asemenea comentarii asupra politicii interne a ţării care îl primeşte şi să vorbească public în aceşti termeni despre un membru al Guvernului", a declarat purtătorul de cuvânt al lui Proell.În acest interviu, Tezcan i-a cerut ministrului austriac al Afacerilor Interne, Maria Fekter, să se ţină la distanţă de problemele de integrare ale imigranţilor, afirmând că ea nu ştie decât să facă apel la poliţie.
În cursul ultimelor săptămâni, Fekter a fost criticată pentru practicile poliţiei în cadrul expulzărilor solicitanţilor de azil ale căror solicitări au fost respinse, inclusiv când era vorba despre copii.
Diplomatul turc a recunoscut că imigranţii turci trebuie să facă un efort pentru a învăţa germana. El a subliniat însă că Partidul Libertăţii (FPOe), o formaţiune de extremă-dreapta, a obţinut 27 la sută din voturi, în cadrul unor alegeri locale care au avut loc la Viena, luna trecută.
"Dacă nu sunteţi bineveniţi într-o societate şi sunteţi marginalizaţi în mod constant, de ce vreţi să aparţineţi acestei societăţi?", a întrebat ambasadorul Turciei în Austria.
De asemenea, el s-a pronunţat contra unei interdicţii a purtării vălului islamic. "Nu aveţi nimic de spus despre acest lucru. Toată lumea are dreptul să poarte ce vrea pe cap", a spus el. "Dacă aveţi dreptul să faceţi baie goi, aici, ar trebui să aveţi şi dreptul să purtaţi văl", a spus diplomatul turc. (Mediafax)