x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Externe Impiedicati sa vina in Romania

Impiedicati sa vina in Romania

06 Dec 2004   •   00:00

Orfanii din Tighina

EXTERNE
Copiii de la orfelinatul din Tighina, care si-au aparat singuri vara trecuta scoala de militienii transnistreni, au din nou probleme. De data aceasta, cei care le pun bete in roate sunt comunistii de la Chisinau, care ii impiedica sa profite de invitatia Guvernului roman de a petrece Sarbatorile de iarna la o tabara din Dambovita.
VITALIE CALUGAREANU - Chisinau

Click pentru a mari imaginea
DEZAMAGIRE. Orfanii care si-au aparat scoala in vara ar putea rata sansa unei vacante in Romania
Circa 50 de copii si 5 profesori de la orfelinatul din Tighina ar trebui sa plece in tabara pe 23 decembrie. Autoritatile de la Chisinau ezita acum sa le permita copiilor sa mearga in vacanta in Romania, mentionand ca invitatia Guvernului Romaniei este inca examinata de Ministerul Educatiei si nu se stie cand va putea fi luata vreo decizie. Ministrul Educatiei de la Chisinau, Valentin Beniuc, si adjunctii sai au fost zilele acestea de negasit. Singurul care a acceptat sa discute cu noi a fost un responsabil din cadrul Directiei Relatii Externe a Ministerului Educatiei, dar care a dorit sa isi pastreze anonimatul. El ne-a spus ca "ministerul nu poate da voie la oricine sa vina si sa ia orfanii de la noi si sa-i duca cine stie unde si sa faca cine stie ce cu ei. Stiti ca asa dispar copiii de la noi! O sa examinam pana la urma invitatia Bucurestiului si vom lua o decizie, dar eu nu sunt imputernicit sa va spun cand se va intampla asta".

"IMI E RUSINE". Directorul-adjunct al orfelinatului din Tighina, Lidia Pocitarenco, ne-a spus ca aceasta este o sansa unica pentru acei copii. "Imi este rusine sa ma uit in ochii lor, pentru ca noi stiam din timp ca vom fi invitati la tabara din Dambovita si, pentru a-i stimula, am organizat un concurs cu ocazia implinirii a 500 de ani de la trecerea in nefiinta a domnitorului Stefan cel Mare, promitandu-le ca cei care se manifesta cel mai bine vor merge in excursie in Romania. Ne intreaba aproape in fiecare zi cand mergem. Indiferent de decizia celor de la Chisinau, copiii oricum vor merge de Anul Nou in excursie, dar nu in Romania, ci la Orheiul Vechi. Nu-i putem dezamagi, pentru ca sunt niste copii-luptatori care merita din plin sa se bucure si ei macar o data de niste clipe fericite", a spus directoarea.

NU STIU DE MOS NICULAE. Copiii de la orfelinatul din Tighina n-au mers niciodata in excursie, la ei n-a venit niciodata Mos Nicolae si nici nu au auzit ca acesta le umple cu cadouri ghetutele copiilor cuminti. Pe de o parte, sunt persecutati de catre autoritatile separatiste, care le considera scoala drept "crescatorie de spioni romani", iar pe de alta parte - de autoritatile comuniste proruse de la Chisinau, care ii trateaza cu dispret din cauza atasamentului lor pentru graiul si trecutul istoric romanesc.

DIN SCURT
Chiar daca ar exista sanse ca guvernantii comunisti sa le permita copiilor sa mearga in Romania, cele doua saptamani ramase pana la ziua plecarii sunt insuficiente pentru perfectarea tuturor actelor necesare. In plus perfectarea pasapoartelor in regim de urgenta pentru cei 50 de copii ar costa peste 3.000 de euro, bani care reprezinta bugetul scolii pentru aproape 4 luni.
×
Subiecte în articol: externe romania