x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Externe În cazul independenţei Scoţiei, drapelul Marii Britanii ar putea suferi modificări

În cazul independenţei Scoţiei, drapelul Marii Britanii ar putea suferi modificări

de Agerpres    |    17 Sep 2014   •   16:36
În cazul independenţei Scoţiei, drapelul Marii Britanii ar putea suferi modificări

În cazul în care Scoţia va alege independenţa, în cadrul referendumului de pe 19 septembrie, drapelul Marii Britanii, "Union Jack", unul dintre cele mai cunoscute steaguri din lume, ar putea suferi modificări, notează AFP.

Creat în urmă cu peste 200 de ani, "Union Jack" combină culorile celor trei sfinţi care patronează Anglia, Irlanda şi Scoţia. În cazul independenţei scoţiene, crucea pe diagonală de culoare albă pe fond albastru ar putea dispărea.

În acest caz, va fi nevoie de un nou design, de exemplu adăugarea sau nu a culorii verzi şi a dragonului roşu de pe drapelul Ţării Galilor, care în prezent lipsesc.

Potrivit unui sondaj realizat de Flag Institute (FI), asociaţia britanică de vexilologie, 65% dintre respondenţi au estimat că steagul ar trebui să sufere schimbări.

Întrebarea cea mai dificilă este însă de ce ar trebui să se schimbe, a avertizat Graham Bartram, unul dintre responsabilii Flag Institute, adăugând că opiniile sunt "foarte diferite".

"Nu avem niciun plan în această privinţă", a declarat un purtător de cuvânt al Downing Street, care nu a dorit să ofere o alternativă.

Flag Institute, care a primit o serie de propuneri, uneori puţin exagerate, consideră că guvernul "nu va încerca să impună nimic" şi îi va lăsa pe oameni să decidă, cel mai probabil prin vot.

Experţi constituţionali, citaţi de The Guardian, au estimat că, în cazul în care Scoţia devine independentă, însă o va păstra pe Regina Elisabeta a II-a ca şef al statului, aşa cum au promis naţionaliştii, nu va fi necesară schimbarea drapelului care reprezintă mai mult o uniune de coroane, decât de naţiuni.

×
Subiecte în articol: referendum scotia independenta scotia