x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Externe Inca in tandem - Laudati chiar de bulgari

Inca in tandem - Laudati chiar de bulgari

de Maria Toader    |    09 Mai 2006   •   00:00
Inca in tandem - Laudati chiar de bulgari
Corespondenta din Ruse
Bulgaria a ajuns sa recunoasca deschis avansul luat de Romania in pregatirile pentru aderare. Atat de deschis, incat pledeaza pentru mentinerea tandemului, invocand... "buna vecinatate".

Romania si Bulgaria merita sa adere impreuna la Uniunea Europeana la 1 ianuarie 2007, desi Romania a facut progrese mai insemnate in domeniul-cheie al justitiei. Aceasta este opinia ministrilor Integrarii Europene din cele doua tari care au luat parte la o conferinta de presa comuna in orasul bulgar Ruse. Daca reprezentantii Romaniei au sustinut dintotdeauna tandemul dintre cele doua state, acest ton de discurs este relativ nou pentru oficialii bulgari.

CAND PRIETENI, CAND CONCURENTI. Ministrul bulgar al Afacerilor Europene, Meglena Kuneva, a pomenit ieri despre incheierea negocierilor de aderare ca despre o reusita comuna a celor doua tari. In 2004, partea bulgara facea multe valuri pe seama incheierii tratativelor cu UE cu cateva luni inaintea Romaniei. Tot ea a felicitat ieri Romania pentru progresele facute in criticul domeniu al justitiei si afacerilor interne, spunand ca Bulgaria trebuie sa faca eforturi pentru a o ajunge din urma. Desi a recunoscut avansul vecinei de la nord de Dunare, Kuneva a spus ca cele doua tari trebuie sa adere "la pachet" in baza... prieteniei si a bunei vecinatati. Un discurs foarte diferit fata de cel de acum doi ani, cand Sofia facea lobby, in 2004, pentru decuplarea de Romania, pe motiv ca intarzierile inregistrate la Bucuresti i-ar incetini aderarea.

Ministrul roman al Integrarii Europene, Anca Boagiu, si-a asigurat omologul bulgar ca Bucurestiul nu va solicita decuplarea de Bulgaria. Boagiu a insistat ca Romania si Bulgaria apartin celui de-al cincilea val de extindere UE si vor deveni membre ale UE la 1 ianuarie 2007.

DECIZIE AMANATA? Daca bulgarii erau ingrijorati, in 2004, ca Romania ii trage in jos, dinspre Bruxelles vin semnale cum ca Romania ar putea trage acum ponoasele de pe urma intarzierilor de la Sofia. Surse europene citate de RFI au declarat ca problemele din Bulgaria ar putea determina Comisia Europeana sa nu recomande la 16 mai data aderarii Romaniei si Bulgariei, pentru a mentine presiunile asupra autoritatilor.

×
Subiecte în articol: externe romania