x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Externe Încep lucrările Congresului Partidului Comunist din China. Xi Jinping, favorit pentru un nou mandat

Încep lucrările Congresului Partidului Comunist din China. Xi Jinping, favorit pentru un nou mandat

15 Oct 2022   •   18:40
Încep lucrările Congresului Partidului Comunist din China. Xi Jinping, favorit pentru un nou mandat

Mult-așteptatul Congres al Partidului Comunist Chinez începe duminică la Beijing și se va desfășura timp de o săptămână. Va fi modificat statutul formațiunii aflate la putere și urmează să fie ales secretarul general al partidului, scrie Reuters.

Deși în ultimele luni au fost zvonuri că actualul șef al statului chinez, Xi Jinping, ar putea să nu mai câștige alegerile din partid, acum acesta este pe cale să obțină un al treilea mandat de cinci ani și să devină cel mai puternic lider chinez de la Mao Zedong încoace.

Congresul va avea loc în Marea Sală a Poporului din Piața Tiananmen și se va încheia pe 22 octombrie, după cum a anunțat purtătorul de cuvânt al partidului, Sun Yeli.

La întrunirea precedentă, din 2018, s-a renunțat la limita de două mandate pentru președinte. 

Congresul se desfășoară într-o perioadă tumultoasă pe plan intern și internațional, în care pandemia de COVID-19 a afectat economia chineză în ultimii doi ani, a unei apropieri a țării de Federația Rusă și a tensiunilor în creștere cu Statele Unite, din cauza Taiwanului. 

 

×
Subiecte în articol: partidul comunist chinez xi jinping