x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Externe Grevă a prizonierilor într-o închisoare privată din Anglia: "Gardienii sunt prea blânzi!". Plus, la ce se folosesc porumbeii morţi

Grevă a prizonierilor într-o închisoare privată din Anglia: "Gardienii sunt prea blânzi!". Plus, la ce se folosesc porumbeii morţi

21 Oct 2013   •   15:15
Grevă a prizonierilor într-o închisoare privată din Anglia: "Gardienii sunt prea blânzi!". Plus, la ce se folosesc porumbeii morţi

Închisoarea privată HMP Oakwood, din oraşul Wolverhampton, cel mai mare penitenciar din Marea Britanie, a fost scena unui protest al deţinuţilor, săptămâna trecută, când mai mulţi prizonieri s-au urcat pe acoperişul instituţiei şi au stat acolo timp de cinci ore. Un deţinut închis pentru 8 luni, pentru trafic de droguri, a fost intervievat de publicaţia Sunday Mercury, prin intermediul unei rude, dezvăluind că nemulţumirea prizonierilor este tocmai pregătirea slabă a gardienilor, motive pentru care închisoarea de minimă securitate (categoria C) a devenit un loc insuportabil, unde bătăuşii fac legea.

Deţinutul spune că este mai uşor aici să obţii droguri decât săpun şi zice că una dintre metodele prin care sunt obţinute narcoticele este plasarea lor în porumbei morţi, care sunt aruncaţi peste gardul închisorii.

Un raport arată că unul din şapte deţinuţi care ies în închisoarea Oakwood este dependent de droguri, o rată mai mare la ieşirea din penitenciar, decât la intrare.

"Este ridicol cât de multe droguri intră în închisoare. Sunt aruncate peste gard pentru că puşcăria este situată lângă un drum circulat. Se pun droguri în porumbei morţi. Nimeni nu controlează o pasăre moartă, e aruncată la gunoi, iar prizonierii iau porumbeii de acolo şi scot drogurile. În plus, aici oamenii sunt bătuţi zilnic de alţi prizonieri. În ciuda categoriei penitenciarului, aici avem criminali versaţi păziţi de gardieni de 1,20 metri care au lucrat până acum la McDonald's. E suficient să te răsteşti la ei şi o iau la fugă", povesteşte deţinutul care vrea să rămână anonim.

Închisoarea privată aparţine firmei de securitate G4S, pe care deţinutul o acuză de incompetenţă.

"Regimul nu este suficient de dur. Avem parte de droguri, de bătăi zilnice, mai toată lumea are un telefon mobil. Bătăuşii conduc de fapt închisoarea. Dacă nu se schimbă ceva vor fi şi alte proteste".

Închisoarea privată HMP Oakwood a fost deschisă de firma G4S în aprilie 2012, având capacitatea de a găzdui 1.600 de deţinuţi.

Un raport întocmit de autorităţi, după o inspecţie inopinată în luna iunie a arătat că s-au găsit în închisoare medicamente care nu pot fi obţinute decât cu reţetă, precum şi heroină sau cocaină.

De asemenea, inspectorii au concluzionat că gardienii sunt: "pasivi şi docili, aproape cooperanţi" cu deţinuţii.

Directorul programului de închisori al companiei G4S, Jerry Petherick, spune că a luat deja măsuri pentru a rezolva problemele semnalate.

"Am luat deja măsuri pentru a îmbunătăţi situaţia, creând o echipă care să rezolve problemele semnalate, în special cele legate de droguri şi alocând mai multe fonduri. Deja începem să avem rezultate", a declarat acesta. 

×