x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Externe Incredibil! 17 bolnavi de Ebola au fugit dintr-un centru de izolare din Liberia. Cine i-a pus pe fugă

Incredibil! 17 bolnavi de Ebola au fugit dintr-un centru de izolare din Liberia. Cine i-a pus pe fugă

17 Aug 2014   •   16:58
Incredibil! 17 bolnavi de Ebola au fugit dintr-un centru de izolare din Liberia. Cine i-a pus pe fugă
Sursa foto: AHMED JALLANZO/EPA

Mai mulţi bărbaţi înarmaţi au atacat un centru de izolare pentru bolnavii de Ebola de la Monrovia, capitala Liberiei, provocând fuga a 17 pacienţi, informează surse concordante, citate de France Presse.

„Au spart uşile şi au jefuit centrul. Bolnavii au fugit cu toţii”, a afirmat Rebecca Wesseh, un martor al incidentului petrecut în noaptea de sâmbătă spre duminică. Afirmaţiile sale au fost confirmate de localnici şi de secretarul general al lucrătorilor din sănătate din Liberia, George Williams.

Potrivit acestuia, 29 de bolnavi de Ebola au fost internaţi în acest centru, unde primeau tratamente preliminarii, înaintea internării lor într-un spital. „Erau toţi bolnavi de Ebola”, a afirmat acesta.

„Dintre cei 29 de bolnavi, 17 au fugit ieri, în timpul atacului. Nouă au murit acum patru zile şi alţi trei au fost luaţi cu forţa de rudele lor şi duşi către o destinaţie necunoscută”, a precizat acesta.

Persoanele înarmate care au atacat centrul, un liceu de la periferia oraşului Monrovia, strigau sloganuri ostile preşedintelui liberian Ellen Johnson Sirleaf şi dădeau asigurări că nu există Ebola în ţară.

Acest atac a provocat fuga bolnavilor şi a infirmierilor, a precizat sursa citată.

Liceul atacat a fost ales recent de autorităţile sanitare pentru a izola persoanele care prezintă simptome de febră hemoragică, Ebola. Cartierul care găzduieşte centrul a fost considerat drept un epicentru al epidemiei din capitală. Mai mulţi locuitori din zonă au declarat că s-au opus deschiderii sale. „Le-am zis să nu instaleze tabăra aici, dar nimeni nu ne-a ascultat. Să meargă să construiască tabăra în altă parte! Noi nu credem în povestea asta cu Ebola”, a afirmat un tânăr locuitor al cartierului, care nu a dorit să-şi decline identitatea.

În cinci luni, epidemia de Ebola, cea mai gravă de la apariţia febrei hemoragice foarte contagioase din 1976, a provocat moartea a 1.145 de persoane, potrivit ultimului bilanţ al Organizaţiei Mondiale a Sănătăţii (OMS): 413 în Liberia, 380 în Guineea, 348 în Sierra Leone şi patru în Nigeria.

Circa 800 de voluntari au fost formaţi la Lagos, cel mai mare oraş din Nigeria, pentru a contribui la lupta împotriva epidemiei de Ebola care a provocat deja moartea a patru persoane în această ţară.

Guvernul statului Lagos a lansat un apel la voluntariat săptămâna trecută pentru a compensa penuria de personal din sănătate, după o grevă de şase săptămâni a medicilor pentru a obţine creşterea salariilor şi condiţii mai bune de lucru. „Oamenii au ascultat apelul nostru la ajutor. Am format circa 800 de voluntari” pentru a căuta persoanele care au fost în contact cu bolnavii, pentru a sensibiliza populaţia şi a trata maladia, a declarat Hakeem Bello, purtător de cuvânt al guvernatorului Babatunde Fashola. (I.D)

×
Subiecte în articol: ebola liberia epidemie ebola