x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Externe Indonezia a înregistrat o creștere „drastică” a numărului de cutremure în 2018, comparativ cu anul precedent

Indonezia a înregistrat o creștere „drastică” a numărului de cutremure în 2018, comparativ cu anul precedent

30 Dec 2018   •   20:30
Indonezia a înregistrat o creștere „drastică” a numărului de cutremure în 2018, comparativ cu anul precedent

Indonezia a fost zguduită în total 11.577 de cutremure de diferite intensităţi pe parcursul anului 2018, o cifră semnificativ mai mare în comparaţie cu cea înregistrată anul trecut - 6.929, a declarat un reprezentant al Agenţiei de meteorologie, climatologie şi geofizică (BMKG) din această ţară, citat de Xinhua. 

"Există o creştere drastică a numărului de cutremure, de până la 4.648, în 2018 comparativ cu 2017", a indicat sâmbătă directorul departamentului pentru seisme şi tsunami din cadrul BMKG, Rahmat Triyono. 

Potrivit acestuia, cutremurele puternice cu magnitudinea între 6,1 şi 7 au fost înregistrate de douăsprezece ori, iar la 28 septembrie a avut loc un seism puternic cu magnitudinea de 7,5, care a devastat o parte a capitalei provinciei Sulawesi Central, Palu, şi a declanşat un tsunami. 

Multiplele dezastre care au afectat provincia au provocat peste 2.000 de decese, au rănit peste 10.000 de persoane şi au determinat evacuarea a 70.000 de locuitori. De asemenea, peste 1.000 de persoane au fost date dispărute. 

Anul acesta în Indonezia nu a fost înregistrat niciun "super cutremur", cu magnitudinea între 8,1 şi 9, a spus Rahmat. 

În total, 2.273 de seisme s-au manifestat prin şocuri uşoare, cu o magnitudini între 4,1 şi la 5, a adăugat specialistul. 

În ceea ce priveşte adâncimea la care s-au produs cutremurele, majoritatea (9.585) au avut epicentrul la mai puţin de 60 de kilometri. 

"Cutremurele de adâncimi medii, cuprinse între 61 şi 300 de kilometri, au avut loc de 1.856 de ori, în timp ce seismele produse la adâncimi mai mari de 399 de kilometri au fost înregistrate de 136 de ori", a menţionat Rahmat. 

Autorităţile indoneziene au ridicat joi nivelul de alertă pentru vulcanul Anak Krakatoa, la câteva zile după ce erupţia acestuia a produs un tsunami ce a provocat moartea a peste 400 de persoane. 

Vulcanul, situat în strâmtoarea Sunda, între insulele Java şi Sumatra, a ejectat miercuri în atmosferă nori de cenuşă, care au ajuns în oraşele Serang şi Cilegon din provincia Banten, a indicat purtătorul de cuvânt al Agenţia pentru gestionarea dezastrelor (BNPB), Sutopo Purwo Nugroho. 

Erupţia recentă a determinat prăbuşirea în mare a flancului sud-vestic al vulcanului, provocând o alunecare de teren submarină, ce a declanşat apoi un tsunami care a lovit zonele de coastă ale provinciilor Lampung şi Banten şi a cauzat moartea a 426 de persoane. Agenţia indoneziană pentru gestionarea dezastrelor a precizat vineri că numărul celor strămutaţi a ajuns la 40.386 după ce salvatorii au reuşit să ajungă în zonele izolate, inaccesibile anterior.

AGERPRES

×
Subiecte în articol: indonezia cutremure