x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Externe Info

Info

de Sînziana Stancu    |    01 Aug 2008   •   00:00

SCUMP, SCUMP. Canditatii aflati in cursa prezidentiala din Statele Unite au cheltuit circa 50 de milioane de dolari si au lansat peste 100.000 de clipuri electorale de la inceputul campaniei, in iunie, depasind costurile celei din 2004. Democratul Barack Obama a cheltuit 27 de milioane de dolari in perioada 4 iunie-26 iulie, in timp ce republicanul John McCain a investit 21 de milioane de dolari in campanie, se arata in raportul Universitatii din Wisconsin, care monitorizeaza bugetele campaniilor de marketing politic. Obama a lansat cele mai multe reclame electorale - 55.312, cu 9.000 mai mult decit rivalul sau McCain, care s-a promovat in 46.453 de reclame.



SCUMP, SCUMP. Canditaţii aflaţi în cursa prezidenţială din Statele Unite au cheltuit circa 50 de milioane de dolari şi au lansat peste 100.000 de clipuri electorale de la începutul campaniei, în iunie, depăşind costurile celei din 2004. Democratul Barack Obama a cheltuit 27 de milioane de dolari în perioada 4 iunie-26 iulie, în timp ce republicanul John McCain a investit 21 de milioane de dolari în campanie, se arată în raportul Universităţii din Wisconsin, care monitorizează bugetele campaniilor de marketing politic. Obama a lansat cele mai multe reclame electorale - 55.312, cu 9.000 mai mult decît rivalul său McCain, care s-a promovat în 46.453 de reclame.

DEMISIE. Premierul israelian Ehud Olmert a anunţat că va demisiona după ce partidul de guvernămînt Kadima îşi va alege un nou lider în septembrie. Olmert a declarat, de asemenea, că nu se va prezenta la alegerile primare din cadrul partidului său, Kadima, prevăzute a se desfăşura tot în septembrie. Patru miniştri din Kadima, printre care şi ministrul de Externe, Tzipi Livni, şi cel al Transporturilor, Shaul Mofaz, şi-au lansat deja campaniile în vederea înlocuirii lui Olmert. Procesul de înlocuire ar putea dura cîteva luni şi ar putea duce la alegeri anticipate.

NEÎNCREDERE. Rapoartele critice ale Comisiei Europene privind corupţia în Bulgaria, care au determinat îngheţarea a 800 de milioane de euro din fondurile UE, au condus la scăderea încrederii cetăţenilor în Guvernul de la Sofia. Numai 13 la sută din populaţie susţine Guvernul, faţă de 24 la sută în februarie, potrivit sondajului institutului MBMD realizat între 25 şi 28 iulie şi publicat ieri. Aproximativ 37 la sută din populaţie este favorabilă alegerilor anticipate. Potrivit politologului Mira Ianova, preşedinte al MBMD, nemulţumirea este alimentată şi de nivelul-record al inflaţiei care a ajuns la 14,7 la sută în iunie, cea mai mare de la hiperinflaţia din 1997-1998.

PEDEAPSĂ.
Autorităţile finlandeze depun eforturi pentru eradicarea fenomenului cerşetoriei în compania copiilor, ameninţînd mamele cu expulzarea sau internarea copiilor în centre sociale pentru a nu mai fi exploataţi şi pentru a-i proteja. Aceste măsuri, introduse la sfîrşitul anului 2007, sînt unele din cele mai grave adoptate în Europa. Guvernul apreciază că cel puţin 10.000 de romi locuiesc în Finlanda, majoritatea provenind din România şi Bulgaria.

GENEALOGIE. Premierul australian Kevin Rudd este descendentul unei hoaţe de lenjerie şi al unui condamnat care a furat un sac de zahăr, potrivit unui studiu realizat de Biserica Mormonă din Australia. Aceasta are o reputaţie pentru excelenţă în studiile genealogice. Studiul atestă că Rudd, ca mulţi australieni, are strămoşi infractori, inclusiv o străbunică de gradul cinci care a fost trimisă în Australia la vîrsta de 12 ani, după ce iniţial fusese condamnată la moarte pentru că a furat rochia şi lenjeria unei fete. Din partea cealaltă a familiei, Kevin Rudd are un străbunic de gradul patru care a fost trimis în Australia după ce a fost condamnat la şapte ani de închisoare, în 1801, pentru că a furat un sac de zahăr.

DECRET. Bush îndeamnă la spionaj

Preşedintele american George Bush a asemnat un decret prin care sporeşte autoritatea, dar şi responsabilitatea directorului serviciior de informaţii americane, dînd astfel prioritate luptei antiteroriste şi a celei privind proliferarea armelor de distrugere în masă, informează presa de la Washington. Postul de director naţional al serviciilor de Informaţii (DNI) a fost creat în 2005, pentru a aduna sub aceeaşi umbrelă a securităţii naţionale 16 agenţii secrete americane şi a ale face să îşi coordoneze astfel mai bine activităţile.

NOUTĂŢI. Postul este ocupat de către amiralul Michaell McConnell. Casa Albă nu a dat deocamdată detalii despre noile prerogative ale directorului DNI, însă un parlamentar american, Jane Harman, le-a declarat ziariştilor de la Washington Post că, "de acum înainte va fi şi mai dur pentru agenţii secreţi să reziste" la directivele DNI. Una dintre "inovaţiile cele mai controversate" ale noului decret este competenţa DNI de a cere colaborarea serviciilor secrete din alte ţări, prerogativă ce o avea pînă acum doar CIA, mai dezvăluie Washington Post.

GAFĂ. CNN duce metroul din Budapesta la Belgrad
Postul american de televiziune a prezentat manifestaţiile partizanilor lui Radovan Karadjici, prins la Belgrad şi predat Tribunalului Penal Internal pentru fosta Iugoslavie,  ca fiind lupte grele de stradă între poliţişti şi protestatari, cu intervenţia forţelor de ordine împotriva manifestanţilor cu tunuri cu apă, dar şi izbucnirea unui incendiu la o staţie de... metrou. Se pare că, rămasă fără imagini de la faţă locului, de la mitingul pro Karadjici de marţi, din Belgrad, televiziunea americană a scos din greşeală din arhivă imagini cu metroul din Budapesta din staţia Andras... Nici poliţiştii care manevrau tunurile cu apă nu arau sîrbi, după cum a informat agenţia de ştiri Taniug, ci unguri. Dîndu-şi, în final, seama de gafă, televiziunea sîrbă a retras imaginile, însă aceastea au stat suficient timp pe site-ul ei, încît să fie capturate de amatori şi postate pe YouTube, unde pot fi vizionate la adresa http://www.youtube.com/watch?v=VSjbX1W37sg

TUPEU DE RAPPER. Preşedintele american, "handicapat mintal"

Reprezentanţii de campanie ai lui Barack Obama s-au dezis public de rapperul american Ludacris, un susţinător înfocat al candidatului democrat la preşedinţia SUA, pentru că a lansat recent o melodie jignitoare la adresa mai multor politicieni, inclusiv a preşedintelui ţării, pe care l-a numit "handicapat mintal". Despre contracandidatul lui Obama, republicanul John McCain, Ludacris spune spune că nu are ce căuta în nici un scaun ­ aluzie la foltoliul de la Casa Albă,  doar dacă "nu e cumva paralizat". Hillary Clinton, fosta adversară din tabăra democrată a lui Obama,  este şi ea jignită de rapper, care a numit-o  "căţea", pentru că îl urăşte pe Obama. Într-un comunicat de presă, purtătorul de cuvînt al campaniei lui Obama, Bill Burton, a precizat că Ludacris este un cîntăreţ talentat, dar că ar trebui să-i fie ruşine pentru versurile din melodia intitulată "Politics".

×
Subiecte în articol: externe obama