x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Externe Info

Info

17 Iun 2006   •   00:00
INTERESUL POARTA FESUL. Presedintele iranian Mahmud Ahmadinejad a reiterat ideea conform careia Teheranul nu este dispus sa cedeze presiunilor Occidentului de a renunta la programul sau nuclear. Aflat in vizita in China pentru a lua parte la summit-ul Organizatiei de Cooperare de la Shanghai, Ahmadinejad a declarat ca raspunsul Teheranului la oferta marilor puteri, de a renunta la programul sau nuclear, va fi in functie de interesele internationale ale Iranului. Regimul de la Teheran "nu va ceda presiunilor, iar continuarea progreselor stiintifice este obiectivul fundamental si esential", a declarat liderul spiritual iranian, ayatollahul Ali Khamenei.

COMOARA LUI ZARQAWI. Fostul lider al organizatiei Al-Qaeda in Irak, Abu Musab al-Zarqawi, a lasat mostenire o "comoara" extraordinara, a anuntat ieri consilierul pentru securitate nationala al Guvernului de la Bagdad, Muaffak al-Rubai. Oficialul a dezvaluit ca, in momentul in care a fost ucis, Zarqawi avea asupra sa o serie de documente extrem de utile pentru serviciile speciale irakiene si ale coalitiei. Documentele cuprind informatii despre gruparile teroriste care actioneaza pe teritoriul Irakului, modul de operare si de coordonare, precum si legaturile pe care Al-Qaeda din Irak le are cu diferite grupari criminale.

EADS, IN IMPAS. Concernul franco-german EADS a inregistrat o scadere a pretului actiunilor de peste 25% in ultimele zile la Bursa, anunta BBC. Potrivit aceleiasi surse, citata de RADOR, scaderea accentuata a fost cauzata de anuntul privind intarzierea cu cel putin sase luni a livrarilor aeronavelor de pasageri Airbus A380.

VIZE GRATUITE. Ministerul roman de Externe si institutia omolog din Republica Moldova au finalizat un proiect de acord privind viitorul regim al vizelor pentru cetatenii moldoveni dupa aderarea tarii noastre la Uniunea Europeana. Documentul, care a fost deja aprobat la Chisinau, va fi dat publicitatii dupa semnarea lui la o data inca neanuntata. Potrivit BBC, seful diplomatiei de la Chisinau, Andrei Stratan, si-a exprimat speranta ca cetatenii moldoveni vor primi usor vize pe termen lung, care le vor permite sa intre de mai multe ori in Romania sau sa treaca pe teritoriul romanesc in drum spre alte state. Secretarul de stat in Ministerul roman de Externe, Lucian Leustean, a anuntat ca vizele vor fi gratuite.

ALARMA AVIARA. Virusul gripei aviare identificat saptamana trecuta la pasari domestice in Ungaria este de tip H5 inalt patogen, conform rezultatelor testelor efectuate in Marea Britanie, scrie Mediafax. Potrivit autoritatilor ungare, nu se stie deocamdata daca este vorba despre virusul H5N1. Laboratorul de la Weybridge (Marea Britanie) a confirmat suspiciunile Budapestei referitoare la prezenta virusului H5, dar nu a precizat inca daca este vorba despre tulpina N1, care se poate transmite si la om.

MORTI IN IRAK. Pierderile armatei americane in Irak continua sa creasca. Departamentul american al Apararii a anuntat ca numarul militarilor americani ucisi pana acum in Irak a ajuns la 2.500, iar cel al ranitilor - la 18.490. La mai bine de trei ani de la declansarea razboiului, americanii si fortele coalitiei care stationeaza in Irak pe termen nedefinit nu au reusit sa asigure securitatea. Potrivit unor documente ale Pentagonului, in fiecare zi, in Irak sunt ucisi circa doi militari americani, media lunara a victimelor atingand cifra de 64. Analistii insista asupra faptului ca in razboiul din Vietnam si-au pierdut viata 58.000 de militari americani, iar in cel din Coreea - 54.000. PRINTUL, ARESTAT. Printul Victor Emmanuel de Savoia, fiul ultimului rege al Italiei, Umberto al II- lea, a fost retinut ieri de politie.Victor Emmanuel, in varsta de 69 de ani, este suspectat ca ar fi colaborat cu infractori in vederea comiterii unor acte de coruptie si de trafic cu carne vie, conform AFP. La ordinul unui magistrat din cadrul Tribunalului Potenza, printul a fost arestat in cadrul unei anchete privind "recrutarea" unor prostituate pentru un cazino.

NU, DOSARELOR! Presedintele Letoniei, Vaira Vike-Freiberga, si-a folosit dreptul de veto in cazul unei legi care autoriza publicarea numelor a circa 4.500 de presupusi agenti KGB, politia politica a fostei URSS. Vike-Freiberga a subliniat ca "publicarea acestora cu scopul de a inchide o pagina tragica din istoria Letoniei si a face dreptate din punct de vedere istoric reprezinta o iluzie".
×
Subiecte în articol: externe irak