x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Externe Info

Info

de Maria Toader    |    27 Mai 2006   •   00:00
LOBBY. Dupa ce ministrul Integrarii, Anca Boagiu, a declarat ca face demersuri pentru ca viitorul raport al Comisiei Europene sa fie prezentat in septembrie, in loc de octombrie, si ministrul Afacerilor Externe, Mihai Razvan Ungureanu, a afirmat ca va incerca sa devanseze prezentarea evaluarii Bruxellesului. "Ca decizie politica si tehnica e oportun sa instistam ca raportul anuntat pentru inceputul lunii octombrie sa aiba data devansata", a explicat Ungureanu.

PROMISIUNE. Serbia va incepe negocierile cu Muntenegru privind separarea celor doua state, a declarat ministrul de Externe al Uniunii, Vuk Draskovici. "Serbia va accepta si va respecta intru totul rezultatele referendumului de duminica", a subliniat Draskovici. "Noi, sarbii si muntenegrenii, vom demara procesul de separare intre state si il vom desfasura cat mai bine posibil", a mai declarat ministrul.

TRASPARENTA. Serviciile cehe de informatii externe (UZSI) au publicat documente cu valoare istorica ale fostei politii secrete comuniste (StB), a anuntat vicepresedintele institutiei, Ivo Schwarz, citat de AFP. Documentele descriu colaborarea cu fostul KGB sovietic si cu alte servicii de informatii din fostul bloc comunist. Totusi, unele dosare vor ramane secrete, deoarece publicarea lor ar ameninta securitatea si interesele economice ale Cehiei, a adaugat el.

SCURTA VACANTA. Ambasada britanica va fi inchisa luni, 29 mai, si marti, 30 mai, se arata intr-un comunicat de presa. Scurta vacanta se datoreaza Sarbatorii de primavara a Bancilor si marcarii zilei oficiale de nastere a Majestatii Sale Regina Elisabeta a II-a. Ambasada se redeschide miercuri, 31 mai. Luni va fi inchisa si Ambasada SUA cu ocazia Zilei Comemorarii militarilor cazuti pe front.

RATIFICARE. Parlamentul bulgar a ratificat ieri acordul privind utilizarea de catre SUA a trei baze militare. Dintre cei 240 de membri ai Parlamentului de la Sofia, 150 au votat in favoarea tratatului. Acordul, incheiat pe o perioada de zece ani, include poligonul de la Novo Selo (est) si bazele aeriene Bezmer (sud-est) si Graf Igantievo (sud).

PE VIATA. Curtea Suprema de Justitie din Osetia de Nord l-a condamnat la inchisoare pe viata pe Nurpasi Kulaiev, singurul terorist care a supravietuit luarii de ostatici de la scoala din Beslan. Tribunalul a decis ca acuzatul ar merita pedeapsa cu moartea, dar un moratoriu asupra pedepsei capitale l-a ajutat sa scape de executie, in pofida dorintei familiilor victimelor din Beslan.

FOCURI DE ARMA LA CAPITOLIU. Sediul Congresului american din Washington D.C a fost inchis ieri partial in urma declansarii unei anchete privind focuri de arma care ar fi fost auzite in garajul unei cladiri anexe a Capitoliului. La inchiderea editiei ancheta politiei era in plina desfasurare in urma declaratiilor a doua femei care sustineau ca in interiorul cladirii s-ar fi aflat un barbat inarmat. Un oficial din politie a declarat ca ancheteaza posibilitatea ca barbatul respectiv sa fie un ofiter in civil.

RETRAGETI-VA! SUA cer Rusiei sa-si retraga trupele din Moldova in vederea semnarii Tratatului privind Fortele Conventionale din Europa (FACE). Acesta nu poate fi ratificat atat timp cat Rusia nu isi va retrage neconditionat echipamentul si trupele de pe teritoriul moldovean, a declarat subsecretarul de Stat american, Paula De Sutter, in urma unei intalniri cu presedintele Moldovei, Vladimir Voronin, relateaza BASA-press. (M.T.)
×
Subiecte în articol: externe