x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Externe Info

Info

30 Mar 2005   •   00:00

  • 31 martie 2005
  • APARITIE. Papa Ioan Paul al II-lea a aparut ieri la fereastra resedintei sale de la Vatican, pentru a-i binecuvanta pe credinciosii din Piata Sf. Petru, insa, in pofida eforturilor vizibile, nu a reusit sa se adreseze miilor de catolici ingrijorati de starea sanatatii sale. Suveranul Pontif a ascultat, pentru cateva minute, un mesaj catre copiii din Milano, rugaciunea si un salut pentru compatriotii sai polonezi, toate citite in numele sau. Presa de la Roma scrie ca Papa ar putea fi internat din nou in urmatoarele zile pentru a i se instala o sonda gastrica. Seful Bisericii Catolice are probleme grave de deglutitie si risca sa se inece inghitind. In prezent, Sfantul Parinte este alimentat prin perfuzie.

    BILANT. Numarul persoanelor care si-au pierdut viata in cutremurul din insula indoneziana Nias a ajuns oficial la 430, potrivit autoritatilor, insa reprezentantii Crucii Rosii vorbesc despre cel putin 1.000 de morti. Seismul, cu magnitudinea 8,7 pe scara Richter, care a lovit luni Indonezia, a provocat importante pagube materiale. Din intreaga lume sosesc deja ajutoare pentru cei care au avut de suferit in urma cutremurului produs in apele Oceanului Indian.

    INEDIT. Laura Bush, sotia presedintelui american, George W. Bush, s-a aflat ieri, timp de cateva ore, la Kabul, pentru a se interesa de situatia femeilor din Afganistan. Cateva sute de tinere afgane au ascultat, la Universitate, discursul Primei Doamne a Americii, care a fost primita si de presedintele Hamid Karzai. "Visul meu este sa vad o tara in care educatia reprezinta o prioritate la care sa aiba acces toate tinerele", a spus Laura Bush, care a anuntat un ajutor de circa 20 milioane de dolari, destinat finantarii invatamantului. Prima sa vizita in Afganistan s-a incheiat cu un dejun alaturi de soldatii americani stationati la Kabul.

    NATALITATE. Australia a inregistrat, in ultimii noua ani, cea mai ridicata rata a natalitatii. Analizele specialistilor demonstreaza ca australienii au incredere in economia puternica a tarii lor si sunt incurajati de rata somajului de doar 5,1%. 133.000 de bebelusi s-au nascut numai in perioada aprilie - septembrie 2004, cifra care nu a fost niciodata atinsa dupa 1990. Economistii vorbesc despre increderea solida a cetatenilor in activitatea autoritatilor care au adus somajul, spre exemplu, la cel mai mic nivel din ultimii 28 de ani. In plus, Guvernul conservator a incercat sa relanseze rata natalitatii oferind ajutoare financiare de pana la 3.000 de dolari parintilor care aduc pe lume un bebelus. (Grupaj realizat de Radu Croitoru)

    CRIZA LA PRAGA. Guvernul de centru-stanga din Cehia este in pericol sa piarda puterea. Premierul social-democrat Stanislav Gross a ramas fara sprijinul unuia dintre cei mai importanti parteneri de guvernare, Partidul Crestin Democrat, care si-a retras cei trei ministri din Executivul de la Praga, inclusiv pe ministrul Afacerilor Externe, Cyril Svoboda. In acest moment, Guvernul Gross dispune de sustinerea a doar 80 din 200 de deputati in Camera inferioara a Parlamentului. Sansele ca acest Executiv, format in iulie 2002, sa ramana la putere sunt minime, in conditiile in care crestin-democratii au anuntat ca se vor asocia cu parlamentarii Opozitiei in vederea introducerii unei motiuni de cenzura impotriva Guvernului. Votul va avea loc vineri dimineata si va duce, cel mai probabil, la caderea Guvernului. (Irina Cristea)

    ×
    Subiecte în articol: externe