x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Externe Întâlnire de taină a naţionaliştilor europeni şi ruşi

Întâlnire de taină a naţionaliştilor europeni şi ruşi

09 Iun 2014   •   17:10
Întâlnire de taină a naţionaliştilor europeni şi ruşi
Sursa foto: Aleksandr Dughin (stg.) şi Konstantin Malofeev (drt.)

Reprezentanţi ai Frontului Naţional din Franţa (FN), FPO din Austria şi al partidului extremist bulgar Ataka s-au întâlnit la Viena cu ultranaţionalişti ruşi, potrivit unor informaţii ale presei occidentale, confirmate în parte pentru France Presse de un participant la reuniune.

Întâlnirea a avut loc sâmbătă, 31 mai, la Palatul Liechtenstein, o clădire prestigioasă, a avut ca temă “viitorul valorilor fundamentale ale civilizaţiei creştine în Europa, cum ar fi familia”, a declarat pentru AFP geopolitologul Aymeric Chauprade, nou eurodeputat ales din partea partidului de extremă-dreapta Frontul Naţional.

Potrivit mai multor ziare austriece, care au revenit asupra informaţiei difuzate de cotidianul elveţian Tagesanzeiger, întâlnirea a fost organizată de oligarhul rus Konstantin Malofeev.

Tagesanzeiger a scris că liderii Mişcării Eurasiatice au avut o consfătuire la nivel înalt cu populiştii de dreapta, cu aristocraţi şi oameni de afaceri. S-a vorbit şi s-au făcut planuri pentru “salvarea Europei de liberalism şi de lobby-ul homosexualilor”, relata trei zile mai târziu Tagesanzeiger.

Alţi invitaţi din Rusia au fost ideologul-şef al Mişcării Eurasiatice, Aleksandr Dughin, ca şi pictorul naţionalist Ilia Glasunov. Din Franţa a venit şi Marion Marechal-Le Pen, nepoata fondatorului Frontului Naţional, Jean Marie Le Pen. Din Bulgaria a participat Volen Siderov, preşedinte şi fondator al partidului de extremă-dreapta Ataka. Prezenţi au fost şi câţiva extremişti de dreapta din Croaţia, nobili din Georgia şi Rusia, precum şi un preot catolic.

Concomitent cu această întâlnire, comunitatea gay dansa în piaţa Primariei din Viena, iar pe scenă cânta Conchita Wurst, "femeia cu barbă" de la Eurovision, în cadrul unui bal de caritate pentru bolnavii de SIDA.

Oaspetele de vază al reuniunii a fost Alexandr Dugin, publicistul de 56 de ani de la Moscova, co-fondator al Partidului Naţional Bolşevic şi ideolog principal al Mişcării Eurasiatice, scrie Tagesanzeiger.ch, precizând că Dughin face propagandă pentru o alianţă europeano-asiatică sub conducerea Rusiei: "Ideile sale au fost vizibile atât în cuvântarea preşedintelui rus Putin, după anexarea Crimeei, cât şi la constituirea Uniunii Eurasiatice dintre Rusia, Belarus şi Kazahstan, la finele lunii mai".

Dughin, care este creditat cu o puternică influenţă pe lângă anumiţi consilieri ai preşedintelui rus Vladimir Putin, dădea asigurări în aprilie 2013 că poate conta pe o “coloană a cincea prorusă în Europa”, făcând referire la “intelectuli europeni care vor să întărească propria lor identitate”. În acelaşi interviu difuzat online de russia.ru, el preconiza ca Rusia să facă din Europa “un protectorat”. (M.C)

×