x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Externe Inteligența artificială prezice viața și moartea

Inteligența artificială prezice viața și moartea

de Redacția Jurnalul    |    21 Mar 2024   •   10:15
Inteligența artificială prezice viața și moartea
Sursa foto: X

O echipă de cercetători din Danemarca a dezvoltat un algoritm de inteligență artificială numit life2vec care poate prezice o gamă largă de evenimente din viața unei persoane, inclusiv moartea.

Algoritmul este instruit pe baza datelor anonime a aproximativ șase milioane de danezi și poate prezice cu o precizie de 78% dacă o persoană va muri în următorii patru ani. Când vine vorba de a prezice dacă o persoană se va muta în alt oraș sau în altă țară, este corect în 73% din cazuri.

Cercetătorii spun că algoritmul nu este încă pregătit pentru a fi utilizat în afara unui cadru de cercetare, dar speră că îl vor putea folosi pentru a explora tiparele și relațiile din viața umană, notează AFP.

De asemenea, doresc să exploreze impactul pe care conexiunile sociale îl au asupra vieții și sănătății.

Life2vec utilizează un proces similar cu cel al ChatGPT, dar în loc să analizeze textul, analizează variabile care au impact asupra vieții, cum ar fi nașterea, educația, beneficiile sociale sau chiar programul de lucru. Algoritmul identifică secvențe de evenimente comune și le folosește pentru a prezice ce se va întâmpla în viitor.

Life2vec poate prezice o gamă largă de evenimente, inclusiv fertilitatea, obezitatea, riscul de cancer, venitul, etc.

Există temeri că algoritmul ar putea fi folosit pentru a discrimina oamenii. De exemplu, companiile de asigurări ar putea folosi algoritmul pentru a stabili primele de asigurare sau companiile ar putea folosi algoritmul pentru a lua decizii de angajare.

Cercetătorii insistă că algoritmul este încă în faza de dezvoltare și nu este disponibil publicului. Ei spun că este important să se exploreze potențialele pericole ale AI, dar este important să se ia în considerare și beneficiile potențiale.

(sursa: Mediafax)

×