x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Externe Interogări secrete sub preşul CIA

Interogări secrete sub preşul CIA

de Sînziana Stancu    |    19 Aug 2010   •   00:00
Interogări secrete sub preşul CIA
Sursa foto: /AFP

Două casete video şi una audio conţinând interogatorii secrete ale unuia dintre principalii suspecţi ai atentatelor din 11 septembrie 2001 de la New York, Ramzi Binalshibh, membru al celulei Al-Qaida din Hamburg, despre care s-a spus că ar fi trecut şi prin închisoarea secretă a CIA din România, au fost descoperite în 2007 într-o cutie care părea uitată sub un birou din sediul Centrului Antiterorism al agenţei americane, dezvăluie în exclusivitate Associated Press.

Casetele conţin înregistrări ale interogatoriilor lui Binalshibh datând din 2002, făcute când suspectul se afla într-o închisoare secretă marocană a CIA din apropiere de Rabat, potrivit informaţiilor furnizate AP de actuale şi foste oficialităţi americane, cu condiţia de a li se păstra anonimatul. Casetele descoperite par să fie singurele înregistrări ale interogatoriilor făcute în sistemul clandestin al închisorilor CIA din străinătate şi ar putea oferi atât o imagine despre acest sistem şi despre "odiseea globală de patru ani" a suspectului terorist "începută în Pakistan, unde a fost capturat, via România spre Guantanamo", scrie AP.

CIA a distrus 92 de casete video cu anchetele sub tortură făcute altor doi principali suspecţi de terorism implicaţi în atentatele antiamericane din 11 septembrie, Abu Zubaydah şi Abd al-Nashiri, cărora li s-a aplicat metoda simulării înecului. Dar, potrivit casetelor, Binalshibh nu pare să fi fost supus torturilor aplicate de CIA altor suspecţi de terorism. Din contră, acestea arată că suspectul în vârstă de 38 de ani se afla într-o stare mentală fragilă şi confuză în primele luni de la capturarea sa, iar interogatoriile s-ar fi limitat la întrebări şi răspunsuri fără nici un fel de constrângeri ale deţinutului.

Despre Binalshibh s-a vorbit pentru prima oară ca despre un "conspirator-cheie" al atentatelor antiamericane în septembrie 2006, când preşedintele de atunci, George W. Bush, anunţa că el şi alţi 13 suspecţi terorişti fuseseră transferaţi la Guantanamo. Această mişcare, scrie AP, ar fi intervenit după ce ultimele închisori secrete ale CIA, cele din România şi Lituania, ar fi fost închise. La Bucureşti, Binalshibh ar fi fost adus în toamna anului 2004, unde a fost deţinut împreună cu alţi cinci suspecţi, inclusiv Mohammed şi Abu al-Nashiri.

Binalshibh a fost considerat de CIA ca fiind "necooperant" şi ar fi fost trecut pe regim cu lichide şi supus unor interogatorii simple. El şi alţi suspecţi de terorism şi-au recunoscut vinovăţia în atentatele din 11 septembrie, după ce Curtea Supremă din Statele Unite le-a permis accesul la asistenţă juridică. Recunoscându-şi vinovăţia, Binalshibh şi alţii ca el ar putea fi judecaţi de un tribunal civil. Dar starea de sănătate mintală a teroristului s-a deteriorat şi mai mult după ce a fost adus la Guantanamo.

×
Subiecte în articol: externe