x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Externe Irakul va vota doar pe bucati

Irakul va vota doar pe bucati

12 Ian 2005   •   00:00

EXTERNE
Situatia in Irak nu da semne de imbunatatire. Presa araba scrie tot mai des in ultima vreme despre superioritatea numerica a rezistentei irakiene fata de trupele americane.
ANCA ALDEA

PAZA. Irakienii asteapta alegerile libere cu arma pe umar
Cu mai putin de trei saptamani inaintea primului tur de alegeri libere de la desfiintarea monarhiei in 1958, premierul irakian Iyad Allawi a recunoscut ca autoritatile de la Bagdad si din alte regiuni se confrunta cu situatii din ce in ce mai grave.

FERM. Aflat in vizita la Washington pentru a se consulta cu presedintele SUA, George W. Bush, premierul interimar al Irakului nu s-a aratat intimidat de valul de violente, anuntand ca alegerile vor avea loc la data stabilita, respectiv la 30 ianuarie, numai ca nu vor exista sectii de votare in toate regiunile tarii, din cauza riscului de atentate.

"Exista cateva probleme, dar putem sa organizam scrutinul, pentru ca majoritatea poporului irakian si-l doreste", a spus Allawi, promitand ca va suplimenta fortele irakiene de la 60.000 la 150.000 si ca va incerca, in limita posibilitatilor, sa doteze Politia si Armata cu armament modern.

La Bagdad, autoritatile au tinut pasul cu premierul plecat in vizita peste Ocean. Guvernul a anuntat ieri ca 2,2 de miliarde de dolari din bugetul pentru anul acesta vor fi alocate pentru consolidarea fortelor de securitate responsabile pentru mentinerea ordinii la alegeri.

MAI MULTI INSURGENTI. "Rebelii irakieni numara peste 200.000 de luptatori activi, simpatizanti ai acestora si voluntari", a dezvaluit recent seful serviciilor secrete irakiene, Mohammad Abdullah Shahwani, citat de cotidianul Gulf News. Asta in contextul in care surse americane au anuntat ieri ca cel putin 34 de fosti membri ai Partidului Baas conduc rebeliunea irakiana cotidiana.

In timp ce autoritatile irakiene si fortele SUA incearca din rasputeri sa asigure opinia publica interna si internationala ca Irakul este capabil sa treaca peste hopul alegerilor, presa americana dezvaluie, intr-un moment nu tocmai prielnic, faptul ca in Irak nu mai cauta nimeni pretinsele arme de distrugere in masa dezvoltate de Saddam. Cotidianul Washington Post scrie ca activitatea inspectorilor americani in armament a fost oprita inaintea Craciunului pentru ca nu a fost gasit acest armament. Echipa de inspectori condusi de Charles Duelfer a abandonat cautarile si din cauza lipsei unor informatii noi legate de eventualele arme chimice, biologice si nucleare.

De altfel, in raportul pe care Duelfer il va prezenta Congresului SUA in iunie se arata ca Saddam "a avut intentia fabricarii unor astfel de arme, dar nu a dispus de capacitatea necesara", in ciuda celor pretinse de Washington inaintea declansarii razboiului cu Irakul.

NOI VICTIME
Directorul adjunct al serviciilor medicale din Baaquba, oras situat la 60 de kilometri nord-est de Bagdad, a fost asasinat ieri in timp ce se afla intr-un autoturism. "Atacatori inarmati au deschis focul asupra vehiculului, iar Jawad Kazem Ibrahim, in varsta de 42 de ani, a fost ucis", a declarat un martor citat de AFP. Medicul Marwan Abdel Latif, de la spitalul general din Baaquba, a precizat ca Jawad Ibrahim a fost adus mort la spital. Cu o zi inainte, opt irakieni si un soldat american fusesera ucisi intr-o serie de atacuri comise la Bagdad si in vestul Irakului. Puscasul marin a fost impuscat in timp ce participa la operatiuni de securitate si stabilizare in provincia al-Anbar, din vestul tarii, in timp ce irakienii au fost omorati in doua cariere din capitala.
×
Subiecte în articol: externe