A fost o zi extraordinară, la sfârşitul a ceea ce s-a putut numi o campanie extraodinară. Alegătorii s-au trezit dis de dimineaţă şi au făcut cozi interminabile la urne. Prezenţa femeilor tinere la vot a fost spectaculoasă.
Aceastea sunt, cel puţin primele impresii exprimate de BBC online, de la alegerile prezidenţiale din Iran. Cozile la vot, pe două rânduri - cel al bărbaţilor şi cel al femeilor - înconjurau chiar şi blocurile aflate în preajma unor centre de votare.Părea un entuziasm general, dezbaterile politice spontane, continuarea celor din campanie, manifestându-se peste tot. Unii dintre alegători, foarte vigilenţi, i-au abordat pe unii dintre reporterii străini, plângându-se că un autobuz care funcţiona pe post de centru de votare mobil nu fusese monitorizat suficient de bine, cum fuseseră centrele principale.
Alţii observaseră că rubrica în care fiecare alegător trebuia să-şi transcrie numărul de identificare era tipărită confuz. Mai multe centre de votare au fost instalate în moschei şi în alte clădiri ce adăpostesc obiective religioase.
NEMULŢUMIRI, GLUME ŞI AMICIŢII
Opoziţia iraniană a intrat în fierbere şi s-a plâns Guvernului, după ce a constatat că sistemul de SMS-uri al majorităţii telefoanelor mobile, pe care spera să îl folosească pentru a transmite date despre vot şi alte informaţii de la membrii săi care monitorizau urnele, nu funcţiona.
Prin toată capitala - Teheran - circulau zvonuri că ar fi fost blocate şi unele posturi TV cu transmisie prin satelit.
Dar, până la urmă, ziua alegerilor s-a manifestat sub semnul bunei dispoziţii, al glumelor şi al optimismului. Două femei - una în ţinută tradiţională, neagră, susţinătoare a actualului preşedinte iranian Mahmoud Ahmadinejad, iar cealaltă, într-o rochie verde, culoarea candidatului opoziţiei, Mir Hussein Musavi - şi-au dat mâna la un moment dat, spre deliciul publicului.
Prezenţa unui număr mare de femei la vot, în special în nordul Teheranului, a fost surprinzătoare, mai ales că tineretul iranian, în general, şi-a exprimat preferinţa pentru Musavi, pentru că îşi doreşte mai multă libertate personală, mai multe oportunităţi şi relaţii mai bune cu Occidentul.
PRELUNGIRI
Până în miezul zilei, votaseră deja 5 milioane de persoane, după cum anunţase ministrul iranian de interne, care a cerut prelungirea votului cu trei ore. Acesta le-a dat iranianilor o mai mare încredere în rezultatul scrutinului. Ei şi-au amintit de alegerile din 1997, când preşedintele Khatami şi-a învins un candidat puternic susţinut de sistem.
BBC comentează că victoria lui a fost atât de mare, încât a devenit repede de înţeles că el nu va putea fi răsturnat de la putere cu una, cu două, chiar dacă unii ar fi încercat să facă asta. Rezultatele votului sunt aşteptate în noaptea de vineri spre sâmbătă.