x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Externe Iran: Fosta mireasă copil și alte două femei, executate într-o singură zi

Iran: Fosta mireasă copil și alte două femei, executate într-o singură zi

29 Iul 2022   •   11:00
Iran: Fosta mireasă copil și alte două femei, executate într-o singură zi

Autoritățile iraniene au condamnat miercuri la moarte trei femei pentru că și-au ucis soții, afirmă o organizație caritabilă pentru drepturile omului. Printre cele trei persoane este și fosta mireasă copil, potrivit BBC.

Potrivit Iran Human Rights Group, acestea se numără printre cele 32 de persoane executate numai în ultima săptămână. Printre cele trei femei este și fosta mireasă copil, condamnată pentru că l-a ucis ulterior pe bărbatul cu care se căsătorise la vârsta de 15 ani.

Se crede că autoritățile au intensificat în mod substanțial utilizarea pedepsei cu moartea, executând de două ori mai multe persoane în acest an decât anul trecut. Grupurile pentru drepturile omului mai raportează că Iranul execută mai multe femei decât orice altă țară, majoritatea dintre acestea fiind considerate vinovate de uciderea soților lor.

Grupul pentru drepturile omului din Iran a anunțat că fosta mireasă copil Soheila Abadi a fost spânzurată în închisoare după ce a fost condamnată pentru că și-a ucis soțul după ce s-a căsătorit cu el cu 10 ani înainte, când avea 15 ani. Instanța care a pronunțat sentința ar fi declarat că motivul crimei ar fi fost „disputele familiale".

Alte două femei executate miercuri fuseseră, de asemenea, condamnate pentru uciderea soților lor, a precizat grupul. Activiștii spun că multe dintre cazuri implică acuzații de violență domestică, dar că instanțele iraniene nu iau în considerare acest lucru în mod frecvent.

Nu sunt disponibile cifre precise privind numărul de execuții, deoarece autoritățile iraniene nu anunță oficial fiecare caz în care a fost aplicată pedeapsa cu moartea.

Potrivit unei cercetări publicate în aprilie de două grupuri de apărare a drepturilor omului, doar 16,5% dintre execuțiile despre care se crede că au avut loc în Iran anul trecut au fost anunțate de oficiali. Rapoartele din acest an sugerează că utilizarea pedepsei cu moartea a crescut și mai mult de atunci.

Grupul pentru drepturile omului Amnesty International a acuzat săptămâna aceasta Iranul că s-a lansat într-o serie de execuții „oribile" în ultimele luni.

„Mașinăria de stat efectuează omoruri în masă în întreaga țară, într-un atac abominabil asupra dreptului la viață", a declarat Diana Eltahawy, director regional adjunct la Amnesty International.

(sursa: Mediafax)

×
Subiecte în articol: iran