x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Externe Iranul a anunţat că a efectuat un test cu rachetă

Iranul a anunţat că a efectuat un test cu rachetă

11 Dec 2018   •   12:02
Iranul a anunţat că a efectuat un test cu rachetă

Gardienii Revoluţiei iraniene au confirmat că au efectuat "recent" un test de rachetă, a anunţat marţi agenţia de presă iraniană Fars, la mai mult de o săptămână după ce Washingtonul, Londra şi Parisul au condamnat acest tir, informează AFP.
"Continuăm testele noastre de rachete şi acest tir recent a fost un test important", a afirmat, potrivit Fars, generalul de brigadă Amirali Hajizadeh, comandantul Forţei aerospaţiale a Gardienilor Revoluţiei, armata ideologică a Republicii islamice Iran.
"Reacţia americană arată că acest test era foarte important pentru ei şi că aceasta i-a făcut să plângă", adaugă Fars, citându-l pe ofiţerul iranian, potrivit căruia Iranul efectuează în fiecare an 40-50 de teste de rachetă.
Fars nu precizează nici data la care a avut loc testul, nici tipul de rachetă testat în acea zi.
La începutul lui decembrie, secretarul de stat american Mike Pompeo a denunţat ceea ce el a calificat drept un nou test iranian al unei "rachete balistice cu rază medie (de acţiune), capabilă să transporte mai multe focoase" şi "să lovească unele regiuni ale Europei şi peste tot în Orientul Mijlociu".
Condamnând la rândul lor tirul de rachetă, Franţa şi Marea Britanie au cerut o reuniune a Consiliului de Securitate al ONU asupra problemei pe care o reprezintă programul balistic iranian. În timpul acestei reuniuni, în 4 decembrie, SUA, duşmanul înveterat al Iranului, nu au reuşit să obţină, după cum doreau, o "condamnare unanimă" a acestui tir ca "încălcare a angajamentelor" iraniene.
SUA apreciază că tirurile Iranului de testare a rachetelor balistice sunt o încălcare a rezoluţiei 2231 a Consiliului de Securitate care a aprobat acordul asupra programului nuclear iranian din 2015, denunţat unilateral de SUA, în luna mai a acestui an.
Parisul şi Londra nu le consideră o încălcare, ci "neconforme" spiritului rezoluţiei 2231 şi constituie o "provocare".

Sursa: Agerpres 

×
Subiecte în articol: test cu racheta iran