x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Externe Iranul a testat o arma care poate distruge orice nava pe o raza de 300 kilometri

Iranul a testat o arma care poate distruge orice nava pe o raza de 300 kilometri

de Ovidiu Ciutescu    |    04 Aug 2008   •   00:00
Iranul a testat o arma care poate distruge orice nava pe o raza de 300 kilometri

11:00 • Declaratia a fost facuta de Gardienii Revolutiei, armata ideologica a regimului, citati de agentia de presa FARS, transmite Reuters.

Declaraţia a fost făcută de Gardienii Revoluţiei, armata ideologică a regimului, citaţi de agenţia de presă FARS, transmite Reuters.

AMENINŢĂRI. Aceste comentarii intervin în condiţiile în care tensiunile dintre jurul programului nuclear iranian s-au amplificat, după ce Teheranul nu a respectat sîmbătă un termen neoficial pentru a oferi un răspuns la o propunere formulată de marile puteri. "Gardienii Revoluţiei au testat recent o armă navală cu o rază de acţiune de 300 de kilometri, în interiorul căreia nicio navă nu va fi în siguranţă şi va fi trimisă în adîncuri", a declarat comandantul corpului militar de elită Mohammad Ali Jafari. Declaraţia intervine după ce, în urmă cu cîteva săptămîni, Iranul ameninţase că vasele americane din Golf vor fi printre primele vizate în cazul în care această ţară va fi atacată. Teheranul ameninţase şi că va închide strîmtoarea Ormuz, cale importantă de transport al petrolului din regiune. "Regimul sionist exercită presiuni asupra oficialilor de la Casa Albă să atace Iranul. Dacă ei susţin o astfel de stupiditate, Tel Avivul şi navele americane din Golful Persic vor fi primele ţinte ale Iranului şi vor fi distruse", declarase în iulie reprezentantul ghidului suprem iranian, ayatollahul Ali Khamenei, în cadrul Gardienilor Revoluţiei. Iranul a informat în luna iulie că a testat mai multe arme, inclusiv o "nouă" rachetă Shahab-3, o rachetă cu rază medie de acţiune ce ar putea fi folosită pentru atacarea Israelului. Versiunile mai vechi ale Shahab-3 au o rază de acţiune de 1.300 kilometri, dar noua versiune are o rază de 2.000 kilometri, putînd de exemplu lovi ţinte ca Grecia, Serbia, România şi Belarus. De asemenea, Iranul dezvoltă o rachetă cu combustibil solid numită Ashura, cu o rază de acţiune de circa 2.000 kilometri, potrivit Pentagonului. Oficialii americani şi experţi independenţi au spus că testele din iulie nu au implicat tehnologie nouă şi nici măcar rachetele de ultimă generaţie despre care se crede că există în arsenalul iranian. Iranul va primi pînă la sfîrşitul anului un sistem antiaerian avansat de producţie rusă, care ar putea dejuca eventuale atacuri asupra instalaţiilor sale nucleare, au declarat surse israeliene din apărare.

×
Subiecte în articol: externe iran