Grupul paramilitar republican din Irlanda de Nord INLA (Armata de Eliberare Naţională Irlandeză) renunţă la violenţe, a anunţat aripa politică a acestuia, duminică, înainte ca secretarul de Stat american, Hillary Clinton, să înceapă o vizită oficială în Irlanda, relatează AFP. Organizaţia nu a anunţat duminică şi predarea armelor către autorităţi, dar ar putea să facă acest lucru ulterior, susţine presa irlandeză.
INLA "a conchis că lupta armată ar trebui să se încheie şi că obiectivul unei republici socialiste de 32 de comitate va avea mai multe şanse să fie realizat printr-o luptă exclusiv politică", a declarat Martin McMonagle, reprezentant al aripii politice a mişcării, Partidul Republican Socialist Irlandez (IRSP), într-un comunicat. Acest anunţ a fost făcut cu doar câteva ore înaintea unei vizite a secretarului de Stat american, Hillary Clinton, în Irlanda de Nord, menită să încurajeze încheierea procesului de pace în această provincie britanică.
INLA, o grupare dizidentă din cadrul IRA (Armata Republicană Irlandeză), este responsabilă de unele dintre cele mai sângeroase atacuri care au fost comise în timpul conflictului nord-irlandez. Organizaţia l-a asasinat în 1979 pe Airey Neave, un purtător de cuvânt al Partidului Conservator din Irlanda de Nord şi consilier apropiat al fostului premier Margaret Thatcher, amplasând o bombă sub automobilul acestuia, într-o parcare a Camerei Comunelor de la Londra. INLA este, de asemenea, implicată în atentatul cu bombă împotriva unui pub la Ballykelly (nord) în 1982, situat lângă o bază a forţelor armate, care s-a soldat cu 17 morţi.
Organizaţia, care se opune prezenţei britanice în Irlanda de Nord, l-a ucis şi pe Billy Wright, liderul grupului loialist LVF, în închisoarea Maze din Belfast, în 1997. Conform unor anchete recente ale poliţiei, INLA ar fi implicată în cazuri de crime, escrocherii şi droguri.
Un acord de pace semnat în 1998 între foştii adversari catolici şi protestanţi a adus pacea în Irlanda de Nord, care s-a confruntat cu violenţe soldate cu peste 3.500 de morţi în 30 de ani. O reluare a violenţelor a fost observată însă în acest an, în urma uciderii a doi militari britanici şi unui poliţist, în martie, în atacuri revendicate de două grupări dizidente din cadrul IRA, şi anume Adevărata IRA şi IRA-Continuity.
Citește pe Antena3.ro