x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Externe Israel: Ambasadorul UE, acuzat de ingerinţă

Israel: Ambasadorul UE, acuzat de ingerinţă

13 Iul 2018   •   06:53
Israel: Ambasadorul UE, acuzat de ingerinţă

Şeful delegaţiei Uniunii Europene în Israel va fi convocat la Ministerul de Externe, a informat biroul premierului israelian care îl acuză de ingerinţă în votul în parlament al unui controversat proiect de lege. 

 

"Benjamin Netanyahu a dat instrucţiuni directorului general al Ministerului de Externe să-l convoace pe ambasadorul UE în Israel, Emanuele Giaufret, pentru a exprima dezaprobarea Israelului şi intenţia de a lua măsuri suplimentare", a precizat biroul prim-ministrului. 

Polemica este legată de un proiect de lege foarte criticat în Israel care ar permite unor localităţi să fie rezervate evreilor. Prezentat de partidul de dreapta al lui Benjamin Netanyahu, Likud, textul, dacă va fi adoptat definitiv, va permite respectivelor asezari să excludă prezenţa arabilor israelieni, descendenţi ai palestinienilor alungaţi de pe terenurile lor la crearea Israelului. 

Netanyahu doreşte ca proiectul de lege, adoptat în primă lectură în mai, să fie votat înainte ca parlamentul să-şi încheie sesiunea de vară, în iulie. Fapt rar în Israel, unde preşedinţii intervin rar în dezbaterea politică, şeful statului, Reuven Rivlin, a criticat iniţiativa, apreciind că "ar putea aduce atingere poporului evreu în lume şi Israelului". De asemenea, procurorul general al ţării se opune acestui proiect de lege. 

Potrivit presei locale, diplomaţi europeni au făcut cunoscut unor deputaţi israelieni că acest text are un caracter discriminatoriu contrar tuturor principiilor democraţiei. In acest context, Netanyahu le-a reproşat europenilor că intervin "în votarea legilor". "Se pare că nu au înţeles că Israelul este un stat suveran", a deplâns el. 

Textul care, dacă va fi adoptat, va deveni una din legile fundamentale ce ţin loc de Constituţie în Israel prevede printre altele că "statul poate autoriza o comunitate alcătuită din indivizi cu aceeaşi credinţă şi aceeaşi naţionalitate să menţină caracterul exclusiv al acestei comunităţi". AGERPRES

×