x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Externe Armata israeliană a bombardat poziţii din Fâşia Gaza, ca ripostă la atacuri cu rachete

Armata israeliană a bombardat poziţii din Fâşia Gaza, ca ripostă la atacuri cu rachete

de Redacția Jurnalul    |    27 Ian 2023   •   18:15
Armata israeliană a bombardat poziţii din Fâşia Gaza, ca ripostă la atacuri cu rachete

Armata israeliană a bombardat, vineri, poziţii islamiste din teritoriul palestinian Fâşia Gaza, ca ripostă la atacuri cu rachete lansate pe fondul tensiunilor extreme din cauza unei operaţiuni israeliene în Cisiordania, iar ministrul Apărării, Yoav Galant, a avertizat cu o operaţiune terestră.

Cel puţin şase rachete au fost lansate în cursul nopţii de militanţi islamişti din Fâşia Gaza spre sudul Israelului, iar unele au fost interceptate de sistemele antibalistice israeliene.

În replică, armata israeliană a bombardat poziţii ale organizaţiei fundamentaliste Hamas din centrul şi sudul Fâşiei Gaza, inclusiv o fabrică subterană de rachete artizanale, potrivit site-ului Ynetnews.com. Nu au fost raportate victime.

Ministrul israelian al Apărării, Yoav Galant, le-a ordonat comandanţilor militari şi directorilor serviciilor de securitate să se pregătească pentru operaţiuni ofensive, fără a exclude posibilitatea unei intervenţii militare în Fâşia Gaza.

Egiptul, Qatarul şi Statele Unite depun eforturi pentru evitarea escaladării confruntărilor între Israel şi grupul militant Jihadul Islamic, după un raid militar israelian efectuat joi în oraşul Jenin, situat în Cisiordania, soldat cu zece morţi.

Administraţia de la Washington a exprimat preocupări în legătură cu intensificarea confruntărilor între armata israeliană şi militanţi palestinieni şi a îndemnat ambele părţi să diminueze tensiunile. Barbara Leaf, asistent al secretarului de Stat american responsabil de zona Orientului Mijlociu, a afirmat că este "regretabilă" moartea civililor în cursul raidului israelian, precizând că Washingtonul va cere informaţii din partea Israelului.

Administraţia de la Washington a pledat pentru acţiuni de reducere a tensiunilor, care intervin înaintea unui turneu pe care secretarul de Stat american, Antony Blinken, îl va efectua în Egipt, Israel şi Cisiordania în perioada 29-31 ianuarie. Barbara Leaf a criticat decizia Autorităţii Palestiniene de a suspenda coordonarea în materie de securitate cu Israelul în urma recentelor evenimente. "Nu credem că este o măsură adecvată în acest moment", a afirmat Barbara Leaf.

Tensiunile s-au amplificat în Cisiordania şi în Ierusalimul de Est în ultimul an, iar armata israeliană efectuează constant operaţiuni de securitate după numeroase atacuri antiisraeliene. De la începutul acestui an, cel puţin 30 de palestinieni au fost ucişi în operaţiuni ale serviciilor de securitate israeliene.

(sursa: Mediafax)

×
Subiecte în articol: fasia gaza Israel