x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Externe Strângerea de mână mortală. Israel îl elimină pe liderul Hezbollah, Hassan Nasrallah, într-o lovitură aeriană precisă. „Vom ajunge la toată lumea”

Strângerea de mână mortală. Israel îl elimină pe liderul Hezbollah, Hassan Nasrallah, într-o lovitură aeriană precisă. „Vom ajunge la toată lumea”

de Redacția Jurnalul    |    30 Sep 2024   •   12:15
Strângerea de mână mortală. Israel îl elimină pe liderul Hezbollah, Hassan Nasrallah, într-o lovitură aeriană precisă. „Vom ajunge la toată lumea”
Sursa foto: Hepta/Hassan Nasrallah

​​​​​​​Israel îl elimină pe Hassan Nasrallah, liderul Hezbollah, într-o lovitură aeriană calculată și susținută de o amplă operațiune de spionaj, marcând o lovitură majoră pentru organizația teroristă susținută de Iran.

Canalul de știri saudit Al Hadath a raportat că un bărbat originar din Iran a fost cheia care a permis Israelului să-l localizeze pe liderul Hezbollah, Hassan Nasrallah. Acesta a reușit să strecoare o substanță pe mâna liderului în timpul unei strângeri de mână, facilitând urmărirea acestuia de către serviciile de informații israeliene. Potrivit Israel National News, Nasrallah a fost ucis vineri într-o lovitură aeriană ce a culminat cu o operațiune de spionaj desfășurată pe parcursul mai multor zile.

Un raport publicat de Channel 12 din Israel sugerează că Nasrallah a murit sufocat, după ce o substanță toxică a pătruns în locul în care acesta se ascundea, ca urmare a bombardamentelor israeliene. Trupul liderului Hezbollah a fost găsit intact, ceea ce alimentează ipoteza unei morți cauzate de gaze toxice într-un buncăr slab ventilat, notează France 24.

Operațiunea israeliană a vizat cartierul general subteran al Hezbollah din Beirut, eliminând și alți 20 de teroriști, printre care Ali Karaki, comandantul Frontului de Sud al Hezbollah, și Ibrahim Hussein Jazini, șeful securității personale a lui Nasrallah. Aceasta este considerată o lovitură majoră asupra capacităților operaționale ale Hezbollah, care a desfășurat atacuri asupra nordului Israelului în urma conflictului început de Hamas pe 7 octombrie.

„Infiltrarea extinsă a serviciilor lor de informații face, de asemenea, îndoielnică posibilitatea ca acestea să poată lansa un răspuns strategic sau să continue atacurile cu rachete asupra nordului Israelului pentru mult timp”.

Pentru moment, oficialii israelieni sărbătoresc moartea lui Nasrallah în timp ce cântăresc dacă să continue operațiunile terestre menite să abordeze amenințarea reprezentată de Hezbollah de-a lungul frontierei de nord.

Sâmbătă, armata a distribuit o transcriere care îl citează pe comandantul escadrilei care l-a lovit pe Nasrallah, spunând: „Vom ajunge la toată lumea, peste tot”.

Experții militari și analiștii de securitate consideră că operațiunea demonstrează infiltrarea profundă a serviciilor secrete israeliene în Hezbollah.

×
Subiecte în articol: Hassan Nasrallah hezbollah israel