x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Externe Cel mai bătrân bărbat din lume este un supravieţuitor al lagărului de la Auschwitz

Cel mai bătrân bărbat din lume este un supravieţuitor al lagărului de la Auschwitz

17 Mar 2016   •   10:35
Cel mai bătrân bărbat din lume este un supravieţuitor al lagărului de la Auschwitz

Israel Kristal, un supravieţuitor al Holocaustului, a fost declarat cel mai bătrân bărbat din lume, vineri, la vârsta de 112 ani şi 178 de zile, potrivit unui anunţ publicat pe site-ul oficial al Guinness World Records.

Născut în Polonia, lângă oraşul Zarnow, pe 15 septembrie 1903, Israel Kristal a supravieţuit celor două războaie mondiale şi ororilor din lagărul de concentrare de la Auschwitz. După eliberarea din lagăr, s-a mutat în Israel, unde a şi primit titlul de la Guinness World Records, la locuinţa sa din Haifa.

”Nu ştiu care este secretul unei vieţi lungi. Cred că totul este decis de sus şi nu vom şti niciodată motivele acestei decizii. Au fost alţi bărbaţi mai inteligenţi, mai puternici şi mai arătoşi, dar care nu mai sunt în viaţă”, a comentat Israel Kristal.

În 1939, după ce Polonia a fost ocupată de nazişti, familia lui Kristal s-a mutat în ghetoul din Łódź. Patru ani mai târziu, a fost trimis în lagărul de la Auschwitz. Israel Kristal şi-a pierdut soţia şi pe cei doi copii ai lor în Holocaust. El a reuşit să supravieţuiască şi a fost salvat de Aliaţi, în martie 1945. La ieşirea din lagărele de exterminare avea o greutate de doar 37 de kilograme.

Precedentul deţinător al recordului de vârstă pentru bărbaţi, japonezul Yasutaro Koide, a murit în ianuarie 2016, la vârsta de 112 ani şi 312 zile.

Cea mai vârstnică persoană din lume este americanca Susannah Mushatt Jones, care are 115 ani şi 249 zile.  Recordul absolut este deţinut de Jeanne Calment, din Franţa, care a trait 122 ani şi 164 zile.

×