x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Externe Israelul a acceptat armistiţiul cu Fâşia Gaza propus de Egipt. Cum a răspuns propunerii mişcarea Hamas

Israelul a acceptat armistiţiul cu Fâşia Gaza propus de Egipt. Cum a răspuns propunerii mişcarea Hamas

15 Iul 2014   •   10:21
Israelul a acceptat armistiţiul cu Fâşia Gaza propus de Egipt. Cum a răspuns propunerii mişcarea Hamas
Sursa foto: MOHAMMED SABER/EPA

Cabinetul de securitate israelian a acceptat armistiţiul cu Fâşia Gaza propus de Egipt, cu câteva minute înainte ca acesta să intre în vigoare, relatează Reuters, AFP şi DPA, citate de Agerpres.

"Cabinetul a decis să răspundă pozitiv iniţiativei egiptene privind o încetare a focului astăzi la 09:00 AM (06:00 GMT)", se menţionează într-un comunicat al cabinetului de securitate. Pe de altă parte, a avertizat că va răspunde în forţă oricăror noi atacuri.

De cealaltă parte, mişcarea Hamas, care controlează Fâşia Gaza, a răspuns în mod suspect propunerii, salutată de preşedintele palestinian Mahmoud Abbas, afirmând că nu a fost consultată de Cairo, notează Reuters.

"Nu am primit asta de la egipteni. Ceea ce încearcă ei să facă este să-i pună la colţ pe palestinieni şi să-i ajute pe israelieni", a declarat oficialul Hamas Osama Hamdan la CNN, precizând că propunerea a fost făcută doar pentru media.

Citeşte şi 13 Apocalipse pe care le-am ratat şi încă una, care va veni

Amos Gilad, un oficial israelian de rang înalt, a apreciat acordul, afirmând că Hamas a fost slăbită de bombardamentul aerian şi naval al Fâşiei Gaza. "Hamas a încercat orice mijloace posibile de a lovi Israelul, provocând poporului său pagube mari şi teribile. Propunerea egipteană reprezintă o oprire a activităţii militare de orice fel. Ceea ce înseamnă această propunere, dacă este acceptată, este că Hamas nu a reuşit să-şi materializeze intenţiile", a spus Gilad la postul de radio al armatei israeliene.


×