x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Externe Israelul a anunțat succesul celui de-al doilea test cu rachetă interceptoare Arrow

Israelul a anunțat succesul celui de-al doilea test cu rachetă interceptoare Arrow

03 Ian 2014   •   15:13
Israelul a anunțat succesul celui de-al doilea test cu rachetă interceptoare Arrow

Israelul a efectuat vineri, cu succes, cel de-al doilea test cu racheta sa interceptoare perfecționată Arrow, care are drept scop distrugerea în spațiu a oricărui tip de rachete deținute de Iran și Siria, a anunțat Ministerul israelian al Apărării, transmite agenția Reuters.

Sistemul Arrow III, susținut de SUA, va desfășura sateliți ''kamikaze'', care vor repera și distruge rachete balistice deasupra atmosferei terestre, la o înălțime destul de mare pentru a permite o dezintegrare în condiții de securitate a oricăror ogive cu încărcături chimice, biologice sau nucleare.

Lansarea care a avut loc vineri cu rachetă interceptoare Arrow III deasupra Mării Mediterane reprezintă cel de-al doilea test al sistemului, dar nu a inclus interceptarea vreunei ținte. Israelul a efectuat o lansare cu varianta precedentă Arrow II în urmă cu peste zece ani și a afirmat că a înregistrat un succes în proporție de circa 90 % în condiții de testare în direct.

Statul israelian preconizează că sistemul Arrow III va putea fi desfășurat până în 2015. Pentagonul și firma americană Boeing sunt parteneri la proiectul Arrow, care este monitorizat de către întreprinderea de stat Israel Aerospace Industries /IAI/.

Arrow este segmentul cu rază lungă de acțiune din cadrul scutului israelian antirachetă cu trei niveluri. Scutul include, de asemenea, sistemul ''Iron Dome'', desfășurat cu succes și care are drept scop interceptarea rachetelor cu rază scurtă de acțiune și a obuzelor de mortieră, trase de grupările palestiniene din Fâșia Gaza, precum și sistemul ''David's Sling'', aflat încă în faza de dezvoltare și care este destinat țintelor cu rază medie de acțiune. Sistemele respective pot fi desfășurate alături de sisteme americane echivalente precum Aegis.

×