x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Externe Israelul își întărește prezența în Africa de Sud

Israelul își întărește prezența în Africa de Sud

22 Feb 2019   •   18:13
Israelul își întărește prezența în Africa de Sud

Israelul a deschis vineri prima sa ambasadă în Rwanda, oferindu-şi sprijinul pentru această ţară est-africană în domeniile sănătăţii, educaţiei, agriculturii şi tehnologiilor de comunicaţii, transmite AFP.

'Această ţară împărtăşeşte multe similitudini cu statul Israel şi oferă multe posibilităţi de cooperare', a declarat ambasadorul Ron Adam după întrevederea cu preşedintele rwandez Paul Kagame.

Cele două state, ale căror istorii au fost marcate de genociduri, întreţin deja relaţii strânse. Acestea au fost puse însă sub semnul întrebării de un acord controversat din 2018 care viza expulzarea din Israel a refugiaţilor şi solicitanţilor de azil africani.

Israelul declarase că ar putea trimite refugiaţi în Rwanda, o propunere intens criticată de asociaţii de apărare a drepturilor omului. Autorităţile de la Kigali au negat cu fermitate existenţa unui astfel de acord.

Rwanda şi-a declarat intenţia de a încuraja turismul, iar compania aeriană naţională Rwandair a anunţat că va începe zboruri directe spre Israel în 2019.

Israelul întreţine deja legături solide în Africa de Est, în special cu Uganda şi Kenya, şi îşi extinde prezenţa diplomatică pe continent. În luna ianuarie, premierul Benjamin Netanyahu a întreprins o vizită în Ciad, ţară majoritar musulmană, pentru restabilirea relaţiilor diplomatice după o ruptură de mai multe decenii.

AGERPRES

×
Subiecte în articol: Israel ambasada africa de sud