x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Externe Italia a ajuns periculoasă

Italia a ajuns periculoasă

de Carmen Plesa    |    29 Mai 2008   •   00:00
Italia a ajuns periculoasă

Amnesty International atrage atenţia în raportul pe 2008 că Italia a devenit o ţară xenofobă, rasistă şi periculoasă.

MESAJ - “Vînătoare de imigranţi” condamnată

Amnesty International atrage atenţia în raportul pe 2008 că Italia a devenit o ţară xenofobă, rasistă şi periculoasă.

Italia se transformă într-o ţară rasistă, xenofobă şi periculoasă astăzi pentru imigranţii romi, iar mîine “pentru noi toţi” – acestea sînt cuvinte folosite în raportul pe 2008 al Amnesty International, care descrie situaţia din Peninsulă, potrivit L’Unita.

Directoarea din Italia a Amnesty International a subliniat că “declaraţiile discriminatorii din partea instituţiilor şi actele normative aprobate în grabă şi cu scop propagandistic” riscă să pornească o adevărată “vînătoare de vrăjitoare”.

Carboni a mai arătat că în Italia, unde discriminarea şi xenofobia cresc pe zi ce trece, graţie şi noului “pachet de siguranţă”, să fii clandestin înseamnă deja o infracţiune. “Violenţa asupra unei femei a devenit ocazie şi motiv pentru discriminarea unei întregi minorităţi”, a mai spus Carboni, referindu-se la cazul Giovannei Reggiani. De uciderea ita­liencei, în octombrie anul trecut, este acuzat Romulus Nicolae Mailat, un român de etnie romă.

XENOFOBIE. Cazul Reggiani a provocat în Italia o stare de tensiune în privinţa imigranţilor. Au avut loc numeroase controale oficiale, efectuate cu “pumn de fier”, în taberele de romi, iar diverşi cetăţeni italieni s-au manifestat violent faţă de imigranţi (barăci incendiate, înscrisuri rasiste, coctei­luri Molotov aruncate în magazinele deţinute de străini).

Carboni a mai declarat că trebuie să fie făcute anchete, pentru ca romii să primească despăgubiri pentru ce li s-a făcut, iar securitatea lor să fie garantată.

Amnesty International a criticat şi noile legi ale siguranţei date de guvernul italian. Potrivit acestora, va fi considerată infracţiune închirierea unei case pentru un imigrant. Proprietarul ar putea fi condamnat la închisoare pentru această “infracţiune”, iar bunurile lui pot fi confiscate.

 

 

×
Subiecte în articol: externe italia