x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Externe Italia va depune toate eforturile pentru stoparea conflictului din Fâşia Gaza

Italia va depune toate eforturile pentru stoparea conflictului din Fâşia Gaza

de Agerpres    |    16 Iul 2014   •   18:35
Italia va depune toate eforturile pentru stoparea conflictului din Fâşia Gaza

Italia, care deţine preşedinţia prin rotaţie a Consiliului UE, intenţionează să acceseze toate pârghiile politice şi diplomatice pe care le deţine pentru ca "în următoarele ore sau zile" să stopeze conflictul din Fâşia Gaza dintre Israel şi combatanţii palestinieni, a declarat şefa diplomaţiei italiene Federica Mogherini.

Din Israel, Mogherini se va deplasa în Egipt, pentru a promova iniţiativa de mediere adoptată în ajun de Israel, dar care deocamdată a fost respinsă de mişcarea Hamas ce deţine puterea în Fâşia Gaza şi de grupările sale aliate. Reconcilierea, anunţată de israelieni în cadrul planului egiptean, s-a dovedit unilaterală şi a fost întreruptă după şase ore, din cauza tirurilor palestiniene care continuă.

"Aşteptăm ca Hamas şi alte grupări din Fâşia Gaza să-şi revizuiască decizia şi, în cele din urmă, să accepte această propunere în următoarele ore sau zile. Vom folosi toate mijloacele politice şi diplomatice de care dispunem pentru a înregistra o reconciliere solidă", a declarat şefa diplomaţiei italiene în timpul conferinţei de presă susţinute împreună cu premierul israelian Benjamin Netanyahu.

Pledând pentru încetarea imediată a tirurilor de rachetă ale Israelului, Roma, potrivit ministrului italian de externe, este îngrijorată de numărul tot mai mare de victime în mijlocul populaţiei civile a Fâşiei Gaza. "Considerăm că este necesar să punem capăt uciderii de oameni nevinovaţi. Italia speră că în următoarele ore sau zile vom reuşi să stopăm această criză şi să găsim o soluţie politică", a spus Federica Mogherini.

În cele nouă zile de campanie militară, bombardamentele israeliene au ucis peste 200 de palestinieni şi au rănit peste 1.500. Netanyahu a subliniat că, respingând reconcilierea, Hamas poartă răspunderea pentru continuarea luptelor şi pierderile de vieţi omeneşti din ambele părţi.

×
Subiecte în articol: Israel italia fasia gaza