x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Externe Italia, vinovată pentru moartea a zece militari francezi în Afganistan

Italia, vinovată pentru moartea a zece militari francezi în Afganistan

15 Oct 2009   •   00:00
Italia, vinovată pentru moartea a zece militari francezi în Afganistan

Zece militari francezi au fost ucişi într-o ambuscadă în Afganistan, în 2008, după ce au evaluat incorect riscul misiunii lor, pentru că italienii nu i-au avertizat că îi plăteau pe talibani să menţină regiunea în pace.



Potrivit cotidianului The Times, citat de Mediafax, serviciile secrete italiene au dat zeci de mii de dolari comandanţilor talibani şi şefilor militari locali, pentru a menţine pacea în regiunea Sarubi, pentru care italienii erau responsabili, înainte de a fi înlocuiţi de francezi.

Soldaţii francezi erau desfăşuraţi de abia o lună când zece dintre ei au murit în august 2008, într-o ambuscadă, cea mai sângeroasă organizată de rebeli împotriva forţelor ţărilor NATO.

Potrivit Times, responsabilii militari occidentalui erau la curent cu sumele date rebelilor, dar trupele franceze nou sosite nu au fost informate.

Forţele italiene pierduseră un singur om în lupte lunile precedente, iar trupele franceze "au făcut o evaluare incorectă a riscurilor" în zonă, pentru că nu ştiau despre banii daţi. Acest lucru explică faptul că militarii erau insuficient echipaţi şi se bazau pe o acoperire aeriană insuficientă când au fost surprinşi în ambuscadă de către 170 de rebeli.

Talibanii şi facţiunea rebelă Hezb-e-Islami au revendicat atacul.

"Poate fi justificat să cumperi grupurile locale şi să foloseşti nonviolenţa pentru a scădea nivelul violenţelor, dar să nu-ţi informezi aliaţii, este o nebunie", a spus un ofiţer NATO, citat de cotidian. (V.A.)

×
Subiecte în articol: externe italia militari afganistan