x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Externe "Iubito, voi fi acasă de Crăciun..." Scrisoarea unui soldat aflat pe front te va face să plângi cu sughițuri

"Iubito, voi fi acasă de Crăciun..." Scrisoarea unui soldat aflat pe front te va face să plângi cu sughițuri

17 Dec 2014   •   11:33
"Iubito, voi fi acasă de Crăciun..." Scrisoarea unui soldat aflat pe front te va face să plângi cu sughițuri
Sursa foto: "Iubito, voi fi acasă de Crăciun..." Scrisoarea unui soldat aflat pe front te va face să plângi cu sughițuri

"Voi fi acasă de Crăciun". Este poate una dintre cele mai impresionante scrisori a unul tânăr soldat englez, aflat pe front, trimisă iubitei sale, care îl aștepta să vină acasă de Sărbători.

Tânărul se afla staționat în Gallipoli. Bătălia de la Gallipoli a avut loc în peninsula omonimă din Turcia, din aprilie 1915 până în decembrie 1915, în timpul Primului Război Mondial. Imperiul Britanic și Franța au încercat cucerirea capitalei Imperiului Otoman, Istanbul, și securizarea unei rute maritime, vitală pentru menținerea Rusiei în război. Această tentativă a eșuat, cu pierderi însemnate pentru ambele părți.

Charles P. Johnson avea 21 de ani și se înrolase ca să-și servească țara, Marea Britanie. Tânărul, aflat în prima linie, le-a scris părinților, surorii sale, dar și iubitei sale, Mary Anne Sommers, în vârstă de 20 de ani.

Frumoasa mea Anne,

"Stau de pază într-o groapă plină cu apă până la genunchi și e liniște, dacă stau să mă gândesc la iadul de ieri. Profit de ocazia asta să îți scriu câteva rânduri. Iartă-mă că nu îți pot trimite nimic cu scrisoarea, dar nu mai am nimic valoros. Îți spun din nou că te iubesc. Știu că n-am făcut-o prea des cât am fost acasă, dar acum numai asta aș spune. Numai cuvintele astea îmi vin în minte și doar cu asta trăiesc după o zi pe alta. Știi ce-am făcut ieri? Ți-am cules flori. Am văzut flori, dacă poți să crezi, pe câmpul de luptă. Am marcat locul cu un steguleț și am fugit noaptea înapoi să ți le culeg. M-au împușcat de trei ori, dar nu e nimic grav. Ți le-am cules și o să ți le pun în plic, odată cu scrisoarea. Sunt puțin stâlcite, că le-am băgat în sân, dar știu ce mult îți plac florile, iar eu nu ți-am luat flori cât am stat acasă. Anne, am să-ți trimit și mâine flori. Nu mi-e teamă că mă împușcă, dacă e noapte și mă târăsc pe burtă nu ma vede nimeni. Iubito, voi fi acasă de Crăciun și o să te mângâi zile în șir, atât de mult îmi lipsești. Trebuie să mă opresc acum. Nu plânge, îți scriu și mâine și îți trimit și flori. Sunt albe și frumoase, ca pielea ta. Nu renunța la mine. Te iubesc, Charles."

Charles P. Johnson n-a mai ajuns acasă de Crăciun, fiind ucis în ziua următoare, în Bătălia de la Gallipoli. Ultima lui scrisoare a ajuns, totuși, la Anne, în ea aflându-se, așa cum promisese, trei flori albe.


×