x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Externe Iukos la schimb cu Hodorkosvki

Iukos la schimb cu Hodorkosvki

17 Feb 2004   •   00:00

Grupul petrolier, cedat pentru eliberarea fostului presedinte.

Actionarii grupului petrolier Iukos sunt gata sa cedeze compania in schimbul eliberarii din inchisoare a fostului presedinte si director executiv, Mihail Hodorkovski. LAVINIA TUDORAN

Evolutie spectaculoasa in cazul Hodorkovski. Unul dintre actionarii importanti ai grupului Iukos, Leonid Nevzlin, a anuntat ieri ca partenerii sai sunt prega titi sa cedeze controlul asupra companiei daca astfel Hodorkovski va putea fi scos din inchisoare.

"PRIZONIERUL". Potrivit Mediafax, Nevzlin crede ca fostul presedinte al Iukos este "prizonierul" autoritatilor de la Moscova si ca obiectivul administratiei de la Kremlin este de a prelua controlul companiei. Nevzlin, un apropiat al lui Hodorkovski, a precizat ca a insistat si pentru eliberarea unui alt oligarh aflat in puscarie, Platon Lebedev, presedintele Menatep, unul dintre cele mai importante holdinguri rusesti, care controleaza active de peste 30 de miliarde de dolari. Menatep detine aproape 45% din capitalul Iukos.

KREMLINUL TACE. Solicitarea a fost trimisa autoritatilor ruse in urma cu o saptamana, insa raspunsul Kremlinului nu a venit inca. "Facem totul pentru libertatea prietenilor nostri. Daca primim garantii ca vor fi eliberati, vom renunta la actiuni. Asta inseamna: mai intai scoaterea lor din inchisoare, urmata de iesirea noastra din grupul Iukos", a explicat Nevzlin pentru agentia Interfax.

FUGARUL. Declaratiile sunt insa destul de ciudate, in contextul in care avocatul lui Hodorkovski a precizat ca nu a auzit niciodata de propunerea lui Nevzlin, transmite France Presse. Nevzlin s-a refugiat in Israel vara trecuta, dupa arestarea lui Lebedev. Si el este in vizorul Kremlinului, parchetul general emitand un mandat de arestare impotriva sa. Lebedev si Hodorkovski sunt acuzati de escrocherie si frauda fiscala. Parchetul sustine ca au adus statului o paguba de peste un miliard de dolari.

Regimul de la Moscova, strans cu usa Modul in care va raspunde Moscova solicitarii lui Nevzlin este extrem de important. France Presse comenteaza ca regimul de la Kremlin este practic nevoit sa recunoasca faptul ca afacerea Iukos s-a derulat intr-un cadru extrajudiciar. De altfel, ministrul rus de Finante a recunoscut ieri ca anchetarea gigantului Iukos a fost lansata ca exemplu, pentru "a lamuri regulile jocului" intre putere si mediul de afaceri. Alti comentatori sunt de parere ca, daca cedeaza compania, principalii actionari ai grupului petrolier ar da inapoi in fata Kremlinului.

×
Subiecte în articol: externe iukos nevzlin