x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Externe Iuscenko va fi inscaunat

Iuscenko va fi inscaunat

20 Ian 2005   •   00:00

Curtea Suprema de la Kiev a confirmat ieri victoria electorala a lui Viktor Iuscenko in alegerile prezidentiale ucrainene, punand capat crizei politice care dureaza de mai bine de doua luni. Ca urmare, Iuscenko se va putea instala in functia suprema in stat, ceremonia oficiala urmand sa aiba loc duminica.

MARINA CONSTANTINOIU

BATUT IN CUIE. Prooccidentalul Iuscenko va depune juramant duminica la pranz, conform deciziei Parlamentului ucrainean, dupa ce Curtea Suprema a respins si ultima plangere a contracandidatului sau, fostul premier prorus Viktor Ianukovici. Acesta incerca sa invalideze rezultatul scrutinului, invocand nereguli masive la votul din 26 decembrie. In sfarsit, aceasta decizie este definitiva si nu poate face obiectul unui recurs.

SUPARATI. La Kiev, reprezentantii candidatului perdant au acuzat Curtea de favoritism. Echipa lui Ianukovici afirma ca milioane de electori, persoane in varsta si bolnavi, nu au putut vota din cauza unei legi care limiteaza dreptul de vot la domiciliu si care nu a fost anulata decat in ajunul scrutinului.

Rusia, care l-a sustinut pe Ianukovici in detrimentul lui Iuscenko, a anuntat ca accepta rezultatul scrutinului. "Dupa investirea noului presedinte, il asteptam in Rusia. Din punct de vedere geografic, Ucraina nu s-a deplasat nicaieri", a spus ministrul rus al Apararii, Serghei Ivanov.

Iuscenko a fost felicitat ieri de presedintele in exercitiu al Ucrainei, Leonid Kucima, care isi incheie mandatul zilele acestea.

SPECTACOL. Ceremonia investirii presedintelui va incepe la pranz in Parlament si va continua in cursul zilei in Piata Independentei, locul in care a avut loc, pe parcursul mai multor saptamani, asa-zisa "revolutie portocalie" a opozitiei, care a protestat pasnic fata de fraudele masive puse la cale de candidatul puterii. Iuscenko va adresa un discurs sustinatorilor sai. Ceremonia de investire a celui de-al treilea presedinte al Ucrainei, de la declararea independentei acesteia in 1991, va fi urmata de un concert.
×
Subiecte în articol: externe