x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Externe Japonia comemorează victimele cutremului și ale tsunami-ului de acum 6 ani

Japonia comemorează victimele cutremului și ale tsunami-ului de acum 6 ani

11 Mar 2017   •   18:05
Japonia comemorează victimele cutremului și ale tsunami-ului de acum 6 ani

Japonia comemorează sâmbătă victimele cutremurului şi tsunami-ului din urmă cu şase ani, urmate de un dezastru nuclear din care ţara nu şi-a revenit nici acum, relatează AFP. Ca în fiecare an, pe parcursul zilei, mii de oameni sunt aşteptaţi să participe la comemorări în regiunile sinistrate din nord-estul arhipelagului nipon. 

Mulţimile se reculeg în oraşele Sendai, Ishinomaki, Rikuzentakata, Minamisanriku şi în toate locurile al căror nume este legat acum de triplul dezastru: cutremurul şi tsunami-ul care au cauzat moartea a 18.446 de persoane şi accidentul de la centrala nucleară Fukushima, care a lăsat în urma sa 123.000 de persoane strămutate. 

Un minut de reculegere a avut loc la ora locală 02:46 p.m. (05:46 GMT) pe întreg teritoriul Japoniei, la ora la care, în data de 11 martie 2011, în largul insulei principale Honshu a avut loc un cutremur cu magnitudinea de 9 grade, care a zguduit violent o mare parte din teritoriul ţării şi a provocat un val uriaş, despre care japonezii susţin că are loc "o dată la un mileniu". 

În paralel a fost programată la Tokyo o ceremonie oficială la care a participat prim-ministrul Shinzo Abe. Cuplul imperial, prezent la cea de-a cincea comemorare a catastrofei, nu a participat de această dată la eveniment, fiind reprezentat de prinţul Akishino, relatează Agerpres.

×