x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Externe Japonia retrage trupele din Irak

Japonia retrage trupele din Irak

de Ovidiu Ciutescu    |    11 Sep 2008   •   00:00
Japonia retrage trupele din Irak

Japonia va sista misiunea aeriană de susţinere logistică acordată coaliţiei conduse de americani în Irak, ceea ce pune capăt implicării militare nipone în această ţară.

Japonia va sista misiunea aeriană de susţinere logistică acordată coaliţiei conduse de americani în Irak, ceea ce pune capăt implicării militare nipone în această ţară.

 

 

DECIZIE. Conform ministrului de externe, Masahiko Komura - citat de AFP,  "guvernul nipon a decis să pună capăt misiunii din Irak a Forţelor aeriene de autoapărare, pînă la sfîrşitul anului". Din 2004, avioanele japoneze C-130 cu baza în Kuwait aduceau personal şi marfă pentru Irak, acţiunea fiind autorizată printr-un vot special în Parlamentul japonez. Mandatul expiră în iulie 2009. "După consultări cu Irakul, credem că situaţia de acolo s-a ameliorat", a spus Komura. Potrivit acestuia, autorităţile irakiene au dat dovadă de înlegere faţă de decizia Japoniei. Finalul acestei misiuni va marca retragerea totală din zona Irakului a Forţelor nipone de autoapărare. Un mic contingent terestru a fost trimis în Irak în 2004, la iniţiativa premierului de atunci, Junichiro Koizumi, aliat al lui Bush. A fost prima dată de la sfîrşitul celui de al Doilea Război Mondial cînd Japonia, oficial pacifistă, a desfăşurat militari pe un teatru de război. Contingentul, care s-a ocupat de reconstrucţie, a fost retras în 2006. Taro Aso, favoritul în cursa pentru funcţia de premier, a sugerat miercuri că ar pune capăt misiunii aeriene nipone, dacă ar prelua funcţia. Partidul liberal-democrat va alege la 22 septembrie un nou preşedinte al formaţiunii, care apoi va fi desemnat premier. Implicarea militară a Japoniei în conflicte armate provoacă de obicei nemulţumirea populaţiei nipone.

 

×
Subiecte în articol: externe