x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Externe Jean-Claude Juncker AVERTIZEAZĂ: Europa nu a trecut încă de criză. Trebuie să rămânem vigilenţi

Jean-Claude Juncker AVERTIZEAZĂ: Europa nu a trecut încă de criză. Trebuie să rămânem vigilenţi

04 Aug 2014   •   16:04
Jean-Claude Juncker AVERTIZEAZĂ: Europa nu a trecut încă de criză. Trebuie să rămânem vigilenţi
Sursa foto: PATRICK SEEGER/EPA

Europa nu a trecut încă peste obstacolul reprezentat de criză, dar au fost înregistrate progrese, a afirmat astăzi, la Atena, preşedintele noii Comisii Europene, Jean-Claude Juncker, cu ocazia primei sale vizite oficiale într-un stat membru, relatează AFP, citată de Agerpres. "Cred că am parcurs deja o cale lungă şi ne aflăm aproape de final, dar încă nu am trecut de obstacol", a declarat Jean-Claude Juncker.

Răspunzând unei întrebări într-o conferinţă de presă cu privire la situaţia din Portugalia, preşedintele noului executiv european a subliniat că aceasta "rămâne fragilă şi că va trebui să rămânem vigilenţi".

"Trebuie să rămânem vigilenţi (...) de-a lungul Europei, am putea fi afectaţi de lucruri pe care nu suntem în măsură să le prevedem", a avertizat Jean-Claude Juncker, într-o aluzie la banca portugheză Espirito Santo (BES), care a zguduit recent pieţele europene.

Comisia a dat undă verde în noaptea dintre duminică spre luni pentru realimentarea BES de către statul portughez, o soluţie ce vizează 'restabilirea încrederii în stabilitatea sistemului financiar' din Portugalia, potrivit UE. Pentru a face faţă crizei 'rigoarea bugetară' trebuie să continue, a spus Juncker.

"Nu am spus că austeritatea bugetară a ajuns la final. Austeritatea rămâne de actualitate în această ţară (Grecia), dar şi în altele", a adăugat el, la capătul unei întrevederi cu premierul grec Antonis Samaras. Fostul şef al Eurogrupului, care a supervizat acordarea a două împrumuturi internaţionale Greciei, prima victimă a crizei datoriei suverane în 2010, a amintit că a luptat la vremea respectivă 'ca un leu' pentru a menţine această ţară în zona euro.

×
Subiecte în articol: jean-claude juncker criza criza europa