x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Externe Cel mai mare datornic al lumii - marş pe jos de la Roma la Paris pentru a denunţa "tirania banului"

Cel mai mare datornic al lumii - marş pe jos de la Roma la Paris pentru a denunţa "tirania banului"

07 Mar 2014   •   18:04
Cel mai mare datornic al lumii - marş pe jos de la Roma la Paris pentru a denunţa "tirania banului"

Cel mai mare datornic al lumii, un bancher francez care prin acţiunile sale a pus în pericol existenţa băncii Société Générale, fiind condamnat la o amendă de 4,9 miliarde de euro, va merge pe jos de la Roma la Paris, într-un marş al penitenţei inspirat de papa Francisc, scrie The Independent.

Jérôme Kerviel, de 37 de ani, va primi o sentinţă definitivă în două săptămâni, din partea Curţii Supreme din Franţa, care să confirme pedeapsa deja primită de cinci ani de închisoare şi 4,9 miliarde de euro amendă.

Prin acţiunile sale riscante, dar şi prin falsuri în acte, Kerviel a supus banca Société Générale unui risc de a pierde 50 de miliarde de euro. Potrivit băncii, Société Générale a fost păgubită cu 4,9 miliarde de euro, în 2008, de către Kerviel.

Acesta nu a negat niciodată că ar fi falsificat acte şi că ar fi listat tranzacţii inexistente în sistemul computerizat al celei de-a treia bănci franceze ca mărime, însă susţine că a făcut acest lucru cu acordul tacit al superiorilor săi şi că amenda este nejustificată.

Pe plan personal, însă, Kerviel susţine că s-a căit şi l-a descoperit pe Dumnezeu, fiind impresionat de discursurile papei Francisc împotriva avariţiei.

Într-o scrisoare către papă, Kerviel scria: "Vreau să mă prezint în faţa voastră mânat doar de dorinţa ca Dumnezeu să facă dreptate iar reprezentantul Său pe pământ să mă asculte".

Papa Francisc a fost mişcat de scrisoare, acordându-i lui Kerviel o audienţă, luna trecută, la Vatican. După întâlnirea cu papa, Kerviel spune că a fost inspirat să călătorească de la Roma la Paris pe jos, într-un marş al penitenţei, decis să cheltuiască doar 30 de euro pe zi şi să răspândească mesajul papei despre "tirania" banului.

Potrivit avocatului său, David Koubbi: "Acest marş are ca scop denunţarea abuzurilor din lumea finanţelor şi răspândirea mesajului papei privind tirania banului. Clientul meu le va explica tuturor celor dispuşi să îl asculte despre defectele sistemului financiar".

Presa franceză, însă, a calificat gestul lui Kerviel drept o strategie de PR înaintea verdictului final de pe 19 martie.

Momentan Kerivel este încă în Italia, parcurgând până acum, în medie, câte 30 de kilometri pe zi, un ritm care nu-i va permite să ajungă, pe jos, până la Paris în ziua sentinţei. 

×
Subiecte în articol: jerome kerivel papa francisc