x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Externe Joc murdar la Kiev

Joc murdar la Kiev

13 Oct 2004   •   00:00

Campania electorala din Ucraina este una cum rar se intalneste. Oua ucigase doboara un candidat, o simpla gripa il paralizeaza pe un altul, transformand campania electorala intr-un circ din care singurul pacalit nu poate iesi decat ucraineanul de rand.

ANA ILIE

La 31 octombrie ucrainenii se prezinta la urne pentru a-si alege presedintele, dupa prima campanie electorala din ultimul deceniu la care nu a mai participat si controversatul presedinte Leonid Kucima. Pentru ca tara de peste 47 de milioane de locuitori se va invecina peste cativa ani cu Uniunea Europeana, toata lumea sta cu ochii atintiti pe jocul politic care se desfasoara, cu accente de penibil si cateodata de violenta, zilele acestea, la Kiev.

CANDIDATII. Din intreaga cursa electorala s-au detasat clar doar doi candidati, Victor Iuscenco, fost premier si acum lider al opozitiei anti-Kucima, si Victor Ianucovici, actualul premier si auto-declaratul pastrator al "mostenirii" lasate de Kucima. Iuscenco si Ianucovici nu sunt doar rivali. Platformele lor electorale sunt perfect opuse, mai ales in ceea ce priveste politica externa a Ucrainei, primul fiind un declarat pro-european, in vreme ce actualul premier pledeaza pentru o apropiere mai mare de Rusia.

GRIPA OTRAVITA.Cei doi candidati merg umar la umar in sondaje, dar realitatea ultimelor saptamani releva ca electoratul isi va alege viitorul presedinte sub influenta unor evenimente imprevizibile si suspecte. Totul a inceput cu o brusca imbolnavire a lui Iuscenco. Acesta a petrecut aproape toata luna septembrie intr-un spital din Austria, recuperandu-se de pe urma unei presupuse otraviri, pusa pe seama taberei lui Kucima. Speculatiile de tot felul au continuat sa abunde, alimentate si de faptul ca spitalul austriac a anuntat la inceput ca nu poate fi vorba de o incercare de otravire, doar pentru a retrage ulterior anuntul. In acelasi timp, unii membri ai comisiei parlamentare de anchetare a incidentului au "sugerat" ca ar putea fi vorba despre o manipulare subtila a electoratului, Iuscenco folosindu-se pentru asta de pretextul oferit de o simpla gripa. Ironia sortii face ca la inceputul acestei luni Iuscenco sa fie nevoit sa se intoarca in Austria, cu o paralizie in partea stanga a fetei, urmare a "gripei" buclucase.

OUL ZBURATOR. Si "urmasul" lui Kucima a avut parte de o asa-zisa tentativa de asasinat, desi cu mult mai penibila. La 24 septembrie, pe cand cobora din autobuzul de campanie, a fost lovit in cap de ceea ce consilierii lui au numit la momentul respectiv "un obiect rotund". Candidatul a dus mainile la piept si s-a prabusit, fiind transportat de urgenta la spital, declansand speculatii privind incercarea opozitiei de a-l asasina. Ulterior, s-a dovedit ca "arma crimei" era doar un ou care nu a reusit decat sa-l murdareasca pe Ianucovici, fara a-i provoca probleme de sanatate, daramite sa-i puna viata in pericol.

×
Subiecte în articol: externe