x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Externe Joe Biden anunţă că misiunea SUA în Afganistan se încheie pe 31 august

Joe Biden anunţă că misiunea SUA în Afganistan se încheie pe 31 august

08 Iul 2021   •   22:20
Joe Biden anunţă că misiunea SUA în Afganistan se încheie pe 31 august

Operaţiunile militare americane în Afganistan se vor încheia pe 31 august, a anunţat joi seară preşedintele Statelor Unite, Joseph Biden, în contextul deteriorării situaţiei de securitate din cauza retragerii trupelor occidentale.

"Nu am intervenit în Afganistan pentru reconstruirea naţiunii. Afganii trebuie să ia deciziile necesare pentru viitorul ţării", a declarat Joseph Biden, conform postului CNBC.

Preşedintele SUA crede că serviciile de securitate afgane pot face faţă misiunilor de apărare şi de menţinere a ordinii publice, în pofida atacurilor insurgenţilor talibani şi ale organizaţiilor teroriste Stat Islamic şi Al-Qaida.

"În mod clar, au capacităţile de a proteja instituţiile guvernamentale, întrebarea este dacă se vor mobiliza împreună în această direcţie", a subliniat liderul de la Casa Albă.

Joseph Biden a precizat că Statele Unite vor continua să ofere asistenţă umanitară şi în materie de securitate autorităţilor afgane.

În aprilie, Joseph Biden a anunţat decizia retragerii militarilor americani din Afganistan până pe 11 septembrie 2021, la exact 20 de ani de la atacurile teroriste comise de reţeaua teroristă Al-Qaida în Statele Unite, eveniment care a condus la invazia militară în Afganistan la sfârşitul anului 2001.

Statele Unite intenţionează să menţină sute de militari în Kabul, pentru protejarea Ambasadei SUA şi a aeroportului internaţional.

Preşedintele Afganistanului, Ashraf Ghani, susţine că serviciile de securitate afgane vor putea menţine situaţia sub control după retragerea trupelor Alianţei Nord-Atlantice, în pofida atacurilor insurgenţilor talibani şi organizaţiilor teroriste Stat Islamic şi Al-Qaida. "Forţele internaţionale revin în ţările lor după ce s-au aflat 20 de ani în Afganistan, dar situaţia poate fi ţinută sub control", a declarat joi Ashraf Ghani. "Acum este una dintre cele mai complicate etape ale tranziţiei", în contextul retragerii trupelor NATO, a admis preşedintele Afganistanului.

Biroul politic din Qatar al insurgenţilor talibani afgani a trimis joi o delegaţie la Moscova, în contextul deteriorării situaţiei de securitate din Afganistan. Mişcarea insurgenţilor talibani susţine că nu va încerca să preia prin mijloace militare puterea în Afganistan.

Statele Unite au finalizat în proporţie de 90% retragerea trupelor din Afganistan, a anunţat marţi Comandamentul Central american (CENTCOM), în timp ce situaţia de securitate se deteriorează, pe fondul intensificării atacurilor comise de insurgenţii talibani şi de reţelele teroriste Stat Islamic şi Al-Qaida. În ultima săptămână, insurgenţii talibani afgani au preluat controlul asupra a 188 de districte din totalul de 407 şi luptă pentru a ocupa încă 135 de districte.

Oficiali din cadrul serviciilor de informaţii americane au avertizat că Administraţia de la Kabul ar putea fi înlăturată de la putere în şase luni.

Sursa: Mediafax

×
Subiecte în articol: Joe Biden afganistan