x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Externe Joe Biden anunţă că Statele Unite vor livra zeci de tancuri Abrams în Ucraina

Joe Biden anunţă că Statele Unite vor livra zeci de tancuri Abrams în Ucraina

de Redacția Jurnalul    |    25 Ian 2023   •   19:18
Joe Biden anunţă că Statele Unite vor livra zeci de tancuri Abrams în Ucraina
Sursa foto: Hepta

Preşedintele Joseph Biden a anunţat miercuri seară că Statele Unite vor furniza Ucrainei 31 de tancuri de tip M1 Abrams, în cadrul acordului cu Germania şi alte naţiuni aliate pentru a ajuta armata ucraineană să respingă invazia militară rusă.

„Anunţ că vom trimite 31 de tancuri de asalt M1 Abrams în Ucraina”, a declarat preşedintele Biden într-o conferinţă de presă, potrivit cotidianului Le Monde.

„Statele Unite se sincronizează cu aliaţii şi partenerii din întreaga lume pentru a ne asigura că poporul ucrainean este în cea mai puternică poziţie posibilă pentru apărarea naţiunii şi a familiilor de agresiunea brutală a Rusiei”, a susţinut Biden, citat de postul de televiziune CNN. „Statele Unite şi Europa sunt unite în mod total. Aşteptările Rusiei sunt că ne vom destrăma, dar vom rămâne uniţi. Suntem uniţi în totalitate”, a insistat preşedintele SUA.

Liderul de la Casa Albă a mulţumit Germaniei pentru aprobarea trimiterii de tancuri Leopard 2 în Ucraina. „Germania într-adevăr a intensificat asistenţa. Cancelarul Olaf Scholz a fost o voce puternică în favoarea unităţii. Îi sunt recunoscător cancelarului Scholz pentru transferul de tancuri de tip Leopard 2 şi vom coordona eforturile pentru a organiza o contribuţie europeană cu două batalioane de tancuri pentru Ucraina. Vreau să îi mulţumesc cancelarului pentru angajamentul constant în favoarea eforturilor noastre colective de susţinere a Ucrainei. Ajutarea Ucrainei este un angajament mondial", a subliniat Biden.

Preşedintele SUA a discutat, miercuri, cu liderii Marii Britanii, Franţei, Italiei şi Germaniei, despre coordonarea acţiunilor pentru oferirea de asistenţă militară Ucrainei. „Preşedintele Biden a vorbit în această dimineaţă cu preşedintele Franţei, Emmanuel Macron, cu Olaf Scholz, cancelarul Germaniei, cu premierul Italiei, Giorgia Meloni, şi cu premierul Marii Britanii, Rishi Sunak, în cadrul acţiunilor de coordonare strânsă a susţinerii noastre pentru Ucraina", a declarat miercuri după-amiază Karine Jean-Pierre, purtătoarea de cuvânt a Preşedinţiei SUA.

Statele Unite au ajuns la un acord cu Germania privind furnizarea de tancuri occidentale ultramoderne Ucrainei, pentru respingerea invaziei militare ruse. Potrivit unor surse citate de publicaţia Der Spiegel, Germania şi alte naţiuni europene analizează posibilitatea de a furniza în total Ucrainei două batalioane de tancuri Leopard 2, adică în total 80 de vehicule blindate. Germania va furniza cel puţin 14 tancuri Leopard 2 şi va autoriza transferul de vehicule blindate de fabricaţie germană de către alte state europene.

Biden a salutat angajamentele Grupului de Contact pentru Apărarea Ucrainei, precizând că 50 de naţiuni au „contribuţii semnificative pentru integritatea Ucrainei". „Vreau să mulţumesc fiecărui membru al coaliţiei pentru continuarea acţiunilor de asistenţă militară", a subliniat preşedintele SUA.

Potrivit lui Biden, Marea Britanie va contribui cu tancuri de tip Challenger 2, Franţa va furniza vehicule AMX10 şi sisteme antiaeriene, Germania şi Statele Unite trimit tancuri Leopard şi M1 Abrams, precum şi sisteme Patriot. De asemenea, vor contribui cu vehicule blindate Polonia, Suedia, Norvegia şi Finlanda. Italia, Danemarca, Estonia şi Lituania vor furniza sisteme de artilerie.

(sursa: Mediafax)

×
Subiecte în articol: M1 Abrams Joe Biden Ucraina